Wat zijn de voordelen van rauwe honing
100% pure honing van de Imker
Rauwe honing, wij zijn er gek op! We doen het door onze kwark of havermout, we mixen het door een eiwitshake en gebruiken we het over onze zelfgemaakte granola. Rauwe honing is een natuurlijke zoetstof die tal van gezondheidsvoordelen heeft. Met deze blog willen we je uitleggen dat rauwe honing niet zomaar een suiker. Het zit boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen die je immuunsysteem kunnen stimuleren, ontstekingen kunnen verminderen en allergieën kunnen bestrijden.
Wat is rauwe honing?
Rauwe honing is een natuurlijke, zoete vloeistof die geproduceerd wordt door honingbijen. De bijen verzamelen nectar uit bloemen en dragen dit bij zich in hun honingmaag. Aangekomen bij de bijenkorf spugen ze deze substantie uit in een honingraat. Door herhaaldelijk de substantie op te zuigen en weer uit te spugen mengt de nectar vermengd met lichaamseigen enzymen en goede bacteriën. Hier wordt nog bijenwas aan toegevoegd en vervolgens wordt het verdampt en verdikt, waardoor honing ontstaat.
Rauwe honing: zoals de natuur (de bijen) het bedoeld heeft.
De term "rauw" verwijst naar het feit dat er geen warmte is gebruikt bij de verwerking van honing. Dit betekent dat alle natuurlijke goedheid intact en onveranderd blijft waardoor er meer vitamines en mineralen in verwerkt blijven.
Wanneer is honing niet meer rauw? De honing in de supermarkt wordt gefilterd en verwarmd om fermentatie te voorkomen, waarbij alle enzymen en probiotica worden gedood. Het verwarmingsproces beschadigt ook de eiwitten in honing, waardoor het licht verteerbaar wordt. Hierdoor blijft er vrijwel alleen fructose en glucose over. Puur suiker dus!
Let op bij het kopen van 'goedkopere' honing. Deze worden erg aangedikt met goedkope siropen en geraffineerde suikers.
De voordelen van rauwe honing
Het werkt als antioxidant
Rauwe honing bevat antioxidanten, genaamd flavonoïden, die goed zijn voor de gezondheid van je hart en eigenlijk alle cellen in je lichaam! Dat komt doordat ze vrije radicalen bestrijden (onstabiele moleculen die celbeschadiging kunnen veroorzaken). Deze antioxidanten zijn ook in verband gebracht met anti-verouderingseigenschappen en helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen. Je zou dus kunnen zeggen dat rauwe honing eten je jong houdt ;)
Het bevat enzymen, vitamines en mineralen
Rauwe honing bevat onwijs veel vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, vitamine C, mangaan, ijzer, fosfor, zink, kalium en koper. Door de levende enzymen die de volwassen bijen hebben toegevoegd ben jij door het eten van honing ook beter beschermd tegen schadelijke bacteriën, schimmels en virussen.
Het boost je immuunsysteem
Naast dat het ontstekingen tegengaat, heeft het ook nog eens antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het voorkomen van sinusitis, keelpijn, hoesten en verkoudheid door bacteriën te doden die deze problemen veroorzaken. Het versterkt je immuunsysteem door de aanmaak van witte bloedcellen te stimuleren die vreemde indringers zoals bacteriën en virussen bestrijden die ons lichaam binnendringen.
Door de antivirale eigenschappen is het een natuurlijke remedie tegen seizoensgebonden allergieën en astma-aanvallen. Het vermindert namelijk ontstekingen in de luchtwegen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat verkoudheid en griepsymptomen zich ontwikkelen tot volledige infecties.
Ideaal dus bij bijvoorbeeld hooikoorts!
Werkt top als energiebron
Anders dan andere koolhydraten, hoeven de moleculen van rauwe honing niet omgezet worden tot enkelvoudige suikers (glucose). Ons lichaam kan de suikers van rauwe honing makkelijk verteren. Dit is ook de reden dat rauwe honing geen negatief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is rauwe honing een uitstekende energiebron, helemaal ideaal voor bij het trainen!
Het helpt bij wondverzorging
Wist je dat rauwe honing ook goed werkt om wonden mee te behandelen? Met name de Manuka honing heeft hier een onwijs helend effect in! Ook wordt honing regelmatig gebruikt in gezichtsmaskers tegen acne of een droge huid.
Hoe gebruik je rauwe honing?
Rauwe honing is een natuurproduct. Het is op geen enkele manier verhit, gepasteuriseerd of verwerkt. De enige verandering die tijdens opslag opspeelt, is kristallisatie. Dit proces kan worden omgekeerd door de honing simpelweg au-bain-marie tot 40 graden op te verwarmen of 10 seconden in de magnetron te plaatsen.
Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen wordt 2-4 theelepels per dag aangeraden te eten. Bewaar je honing het liefst in een kelder of donkere opslagruimte, waar het niet te warm is.
Heb je last van hooikoorts? 2 theelepels rauwe honing i.c.m. L-glutamine, een kuur Ribes Nigrum en bijenpollen doen wonderen voor je hooikoorts klachten.
Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen onder de 1 jaar of mensen die allergisch zijn voor bijen, kunnen beter geen rauwe honing eten.
Wij halen onze rauwe honing bij Natuurlijk-westland en bieden het aan in onze shop.