3x gezonde tussendoortjes to go
Gezond snacken hoeft niet per se moeilijk te zijn! Met een beetje creativiteit zorg je voor een lekkere en verantwoorden snack!
Hieronder heb ik 3 voorbeelden gegeven van zelfgemaakte, gezonde tussendoortjes die juiste voedingsstoffen bevatten en vrij zijn van onnodige toevoegingen als smaak-, geur- en kleurstoffen.
Tip 1: Rauwkost gedipt in hummus (niet zo’n fan van hummus? Met hüttenkäse is het ook heerlijk!)
Rauwkost opties:
- Paprika
- Komkommer
- Wortel
- Bleekselderij
- Cherrytomaatjes
Hummus:
1 blikje kikkererwten
- 125-150ml tahini
- Sap van 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel keltisch zeezout
- 2 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels (ijs)water (meer voor een dunnere consistentie)
Stappen:
- Kook je kikkererwten voor 20 minuten in water met een theelepel baksoda.
- Gooi alle ingrediënten in en blender en mix tot een gladde substantie.
- Bewaar het in een sluitbare pot in de koelkast en geniet er de hele week van!
Tip 2: Snicker dadels
Nodig:
- 3 (medjool) dadels
- 15-30 gram pindakaas (100%)
- 2-3 blokjes pure chocolade - 70/85%
Optioneel: paar walnoten voor extra crunch
Stappen:
- Halveer de dadels en haal de pit eruit.
- Vul de dadels met pindakaas.
- Druk er een stukje chocolade in en besprenkel met wat pindanootjes.
*ook lekker om je chocolade eerst nog te laten smelten. Dip de dadels erin en laat vervolgens de chocolade weer hard worden!
Tip 3: Egg loaf
Nodig:
- 10 eieren
- 100 gram hüttenkäse
- Groente naar keuze:
- Ui, paprika, tomaat, spinazie, paprika etc.
- (Verse) kruiden, zoals basilicum, peterselie, bieslook
- Keltisch zout en peper
Stappen:
- Verwarm de oven voor op 180c graden
- Snijd de groentes in kleine stukken.
- Klopt de eieren los in een kom.
- Schep de hüttenkäse erdoorheen. Voeg nu ook de gesneden groenten, de kruiden en zout & peper toe.
- Giet in een cakeblik of ovenschaal en zet in de oven voor 30 minuten.
- Snijd een plakje af als snack en bewaar de rest in de koelkast voor aankomende dagen!
Note: Ook lekker met zongedroogde tomaten en/of kaas (feta, geitenkaas, oude kaas, …) erdoorheen!