Hoe gemotiveerd blijven tijdens het sporten?

Het kan soms lastig zijn om gemotiveerd te blijven bij het sporten. Het kan zijn dat je al jarenlang sport en dat het een sleur begint te worden, of dat je net begint en niet weet hoe je gemotiveerd moet blijven. Bij Ongekend Gezond begrijpen we dit en daarom hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Waarom is motivatie belangrijk

Motivatie is in het begin een van de belangrijkste aspecten bij het behalen van resultaten bij je gestelde doelen. Zonder motivatie is het namelijk moeilijk om te beginnen en moeilijk door te gaan. Het probleem echter met motivatie is dat het op een gegeven moment verdwijnt. Dit gebeurt bij iedereen. Dit komt doordat niemand continu gemotiveerd is om dingen te doen. Je bent ook niet gemotiveerd om elke avond je tanden te poetsen, maar toch doe je dit. 

Dus waarom blijf je dit wel doen? 

Laten we eerst een diepere duik nemen in motivatie.

Definitie motivatie:


Motivatie is de drijfveer of reden van een individu om tot een actie of prestatie te komen. Het kan de persoon drijven tot een (gewenste) gedragsvorm. Motivatie bestaat uit een samenhang tussen verschillende factoren waaronder de biologische (aangeboren) en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen. Daarnaast kan omgeving een rol spelen en zijn er meerdere elementen die motivatie beïnvloeden.


De zelfdeterminatietheorie (ZDT) maakt onderscheid tussen verschillende vormen van motivatie, waaronder intrinsieke motivatie, extrinsieke motivatie, belang en interne verplichting. 

  • Intrinsieke motivatie komt voort uit de persoon zelf en ontstaat wanneer iemand plezier heeft in of interesse heeft in een activiteit. 
  • Bij extrinsieke motivatie wordt iemand gemotiveerd door externe prikkels, zoals beloningen of straffen.
  • Belang houdt in dat er geen volledige motivatie vanuit de persoon zelf is, maar dat de persoon het belang van de activiteit wel inziet. 
  • Bij interne verplichting legt iemand zichzelf een bepaalde verplichting op om waardering te ontvangen of schuld te vermijden.

Deze verschillende vormen van motivatie kunnen worden teruggebracht tot motivatie en moetivatie. Intrinsieke motivatie en belang vallen onder motivatie omdat iemand uit zichzelf wil leren en groeien. 

Extrinsieke motivatie en interne verplichting geven daarentegen het gevoel van moeten en krijgen daarom de term moetivatie. Het is belangrijk om te beseffen dat intrinsieke motivatie vaak leidt tot meer creativiteit, een hoger concentratieniveau en gevoelens van trots en zelfcompetentie, terwijl extrinsieke motivatie juist de intrinsieke motivatie kan verminderen.

Intrinsieke motivatie is van hoge kwaliteit en extrinsieke motivatie van lage kwaliteit. De kwaliteit van motivatie voorspelt gedrag. Extrinsieke motivatie is niet duurzaam en frustreert je basisbehoefte aan autonomie. Wel kan het op korte termijn motivatie geven om te gaan starten. Maar idealiter wil je altijd leven en handelen vanuit autonome motivatie.

Hoe pas je dit toe?

In de praktijk is het van belang om autonome motivatie te hebben en te leven vanuit deze motivatie. Hierbij gaat het om het doen van dingen die waardevol zijn voor jou, passen bij jouw identiteit, belangrijk zijn, leuk zijn en voldoening geven. Wanneer je autonoom gemotiveerd bent, ben je duurzaam gemotiveerd en gedreven, wat leidt tot energie en veerkracht. Dit vergroot je kansen op succes en geluk in het leven.

Maar hoe kom je van extrinsieke motivatie tot autonome motivatie? De eerste stap is om zelf de waarde van het gewenste gedrag en resultaat te zien en te begrijpen. Dit kan bereikt worden door de voor- en nadelen van het huidige gedrag en het gewenste gedrag inzichtelijk te maken. 

Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen van roken, veel piekeren of 's avonds op de bank zitten? En wat zijn de voor- en nadelen van stoppen met roken en de avond besteden aan persoonlijke ontwikkeling of sporten? Door dit alles op te schrijven in een beslissingsbalans, kan er inzicht verkregen worden in de waarde van het gewenste gedrag en kan autonome motivatie gestimuleerd worden.

Waar komt jouw doel vandaan?

De prestatiedoelentheorie (PDT) richt zich op de redenen waarom mensen zich inzetten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen leerdoelen en prestatiedoelen.

Leerdoelen zijn gericht op het leren en ontwikkelen van competenties, en zijn vergelijkbaar met intrinsieke motivatie. Leerlingen die leerdoelen nastreven, presteren doorgaans beter.

Prestatiedoelen daarentegen richten zich op presteren in vergelijking met anderen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen prestatie-toenaderingsdoelen en prestatie-vermijdingsdoelen. Bij prestatie-toenaderingsdoelen wil een persoon zijn competenties graag aan anderen laten zien, bijvoorbeeld door hogere cijfers te halen dan de rest. Bij prestatie-vermijdingsdoelen wil een persoon minstens net zo goed zijn als anderen en vermijdt hij of zij fouten om niet dom over te komen.

Ook is dit belangrijk om er achter te komen waar je doelen vandaan komen. Doe je dit echt om jezelf te ontwikkelen en kan je dit vergelijken met intrinsieke motivatie? 

Of doe je dit om pijn te voorkomen en indruk te maken op je omgeving? Het laatste gaat op lange termijn energie kosten in plaats van het te geven. Hierdoor kun je het dus moeilijker vol houden.

Hoe meer duurzame motivatie krijgen?

Naast de eerder genoemde tips, is het belangrijk om te begrijpen dat het vervullen van jouw basisbehoeften essentieel is voor duurzame en autonome motivatie, wat leidt tot een energiek en gedreven leven. Om deze reden wil ik tot slot handvatten delen om jou te helpen bij het vervullen van jouw basisbehoeften, zodat je kunt genieten van een beter leven met duurzame energie, drive en motivatie.

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen: 

  1. Je doet wat je leuk en belangrijk vindt.
  2. Je kiest zelf wie je bent en hoe je je leven leidt.
  3. Je bent volledig jezelf bij je vrienden en familie.
  4. Je ervaart dagelijks sociale verbinding met je omgeving.
  5. Je vindt het leuk om uitdagingen aan te gaan in je leven.
  6. Je hebt vaardigheden en talenten die bijdragen aan je omgeving.

Als je sommige vragen niet kan beantwoorden of je het niet zeker weet is dit feedback. Met deze feedback kan je vervolgens aan de slag om dit te verbeteren en dus je autonome motivatie. Dit zijn enkele toepassingen om je op weg te helpen:

Meer zelfreflecteren; waar krijg je echt energie van en word je blij van. Waar word je door getrokken? 

  • Heb een hobby; ga weer spelen, ontdekken, doe iets nieuws. 
  • Vind gelijkgestemden en verbindt meer.
  • Geef sociaal contact prioriteit.
  • Stel heldere, maar realistische doelen op; zoals ik ga elke dag 2 liter water drinken 
  • Groei in diverse domeinen: zorg dat jij je ontwikkelt op diverse vlakken

Andere praktische tips:

Stel realistische doelen: het stellen van doelen die haalbaar zijn, is een belangrijk aspect van motivatie. Wij maken vaak gebruik van het GROW-model. Het is goed om een stip op de horizon te hebben. Het is echter makkelijker te focussen op de eerste stap die nodig is om daar te komen.

Zoek een trainingsmaatje: samen sporten kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Zoek daarom een vriend of vriendin waarmee je samen kunt sporten. Zoek gelijkgestemden waarmee je de ‘last’ kan dragen. Communiceer en vertel je doelen aan je omgeving. Vier samen de successen en de moeilijkheden. 

Beloon jezelf: beloon jezelf voor het behalen van mijlpalen en doelen. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en door te zetten. Belangrijk hierin is dat je stil staat bij het proces en waardering kan geven aan jezelf wanneer je dit verdient. Je mag namelijk best wel trots op jezelf zijn. 

Varieer je trainingen: variatie is belangrijk om het sporten leuk en uitdagend te houden. Maar doe dit niet te vaak. Varieer je trainingen iets om de 4-6 weken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je van de dumbbell chest press een barbell chest press maakt. 

Reflecteer en hou een dagboek bij: door je progressie bij te houden, kun je zien welke resultaten je hebt behaald en hoe ver je bent gekomen. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en door te zetten. Maar ook weer een moment om even stil te staan bij vandaag. Onderschat dit niet. Dit is een enorm sterke tool die te weinig mensen inzetten.

Houd je data bij: bij Ongekend Gezond vinden we data bijhouden heel belangrijk. Dit doen we met de trainingen, je gewicht maar ook je bloeddruk, vitamines en mineralen en hartslag. Door dit bij te houden zien we wat er gebeurd van binnen, maar ook van buiten. Je kan dan beter de resultaten meten van je inspanning, waardoor je gemotiveerd kan raken door de kleine winsten die je behaalt. 

Samenvatting:

De blog bespreekt het belang van motivatie bij het behalen van fitnessdoelen en biedt tips om gemotiveerd te blijven. De verschillende vormen van motivatie worden besproken, waaronder intrinsieke en extrinsieke motivatie, belang en interne verplichting. Intrinsieke motivatie wordt gezien als duurzamer en leidt tot meer creativiteit, concentratie en gevoelens van trots en zelfcompetentie. Autonome motivatie wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit motivatie. Om autonome motivatie te bereiken, is het belangrijk om de waarde van het gewenste gedrag en resultaat in te zien en voor- en nadelen te overwegen. 

Ongekend Gezond kan je helpen om meer autonome motivatie te ontwikkelen en het helder stellen van de juiste doelen. Plan een kennismakingsgesprek in.