Tips om jouw PMS klachten te verminderen

Zeg gedag tegen jouw PMS klachten

Moodswings, emotioneel zijn, hoofdpijn, opgezwollen en pijnlijke borsten, buikkrampen, vocht vasthouden, trek in zoete en vette snacks, angsten, een kort lontje, verminderd libido, de weegschaal die opeens 1 kg meer aangeeft...

Allemaal klachten waar vrouwen in de periode vóór hun menstruatie last van kunnen krijgen. Wanneer je meerdere van bovenstaande ongemakken ervaart, heb je waarschijnlijk last van het premenstrueel syndroom, afgekort PMS. PMS is een verzamelnaam voor het aantal lichamelijke en emotionele symptomen die zich vlak voor de menstruatie van een vrouw voordoen. Deze ongemakken kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden. Niet fijn!

PMS klachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals schommelende bloedsuikerspiegels, stress, een ongezond voedingspatroon, alcohol, veel koffie, slecht slapen of weinig ontspannen. Het gevolg is een hormonale disbalans, waarin het gehalte oestrogeen hoog is en progesteron (wat er juist voor zorgt dat je menstruatie pijnloos en 'handelbaar' is) juist laag. Ze noemen dit ook wel oestrogeendominantie.

Tips voor als jij last hebt van PMS-klachten:

De belangrijkste tip is rust. 

Menstrueren is topsport voor je lijf. Het kost het lichaam namelijk veel energie om het opgebouwde bloed-slijmvlies los te laten van de baarmoederwand. En wist je dat je baarmoeder tijdens de menstruatie ook 2 keer zo groot en 2 keer zo zwaar wordt? Pak dus voldoende rust! Ga op tijd naar bed, maak een lekkere wandeling in plaats van een rondje hard te lopen, ga in bad, kijk een leuke film.. Belast ook je lever niet overbodig met alcohol. Deze heeft het namelijk al zwaar genoeg met het afbreken van hormonen zoals oestrogeen.

En indien je (net als ik) van krachttraining houdt, voel dan echt per training aan wat de intensiteit van die training kan zijn. Meestal is dit niet de periode om PR's te zetten, maar focus je juist op meer volume, lichtere gewichten of je techniek.

2. Vermijd snelle suikers en zorg voor voldoende (gezonde) vetten.

Suikers verhogen de bloedsuikerspiegel en zoals je hierboven al gelezen hebt, is een schommelende bloedsuikerspiegel een van de oorzaken van PMS-klachten. Een belangrijke tip is om je koolhydraten altijd met vetten en/of eiwitten te combineren. Dus eet fruit met een handje gemengde noten, verrijk je havermout met een lepel notenpasta, strooi wat geitenkaas en pompoen- en zonnebloempitten over je soep en eet je rijstwafel lekker met avocado en een (zacht) gekookt eitje. Vetten zijn enorm belangrijk voor ons vrouwelijk lichaam. Dit zijn namelijk de bouwstoffen voor al onze hormonen!

Een extra tip: Vermijd soja. Soja verandert namelijk de balans tussen oestrogeen en progesteron. En dan niet op een positieve manier ;)

3. Suppleer magnesium

Hét wondermineraal! Magnesium is echt een ontspanningsmineraal en is voor duizenden functies in te zetten. Het is ook het mineraal dat in tijden van stress enorm geroofd wordt. En stress is killing voor je menstruatie. Zie het maar zo: vroeger in de oertijd, was het voor vrouwen natuurlijk absoluut niet handig om een kind te krijgen als ze oog-in-oog met een sabeltandtijger stonden. Ze moesten immers vechten of vluchten. Tegenwoordig hebben we geen sabeltandtijger meer waar we oog-in-oog mee kunnen staan, maar ons lichaam onderscheidt geen stress. Wanneer je dus stress hebt of druk bent, kiest het lichaam ervoor alle 'overbodige' processen te stoppen, zoals het voortplantingssysteem.

Ik ben fan van de Magnesium Tauraat. Deze is speciaal voor de gemoedstoestand en heeft effect op de progesteron aanmaak. En progesteron, die was weer heel belangrijk om een fijne menstruatie te hebben, weet je nog? Het werkt ontstekingsremmend, zorgt voor een gezond immuunsysteem, een goed werkende schildklier en voorkomt pijnlijke borsten tijdens de menstruatie. Slik 2 capsules bij je avondeten. In de week voor je menstruatie zou je eventueel nog een capsule Magnesium Malaat extra in de ochtend kunnen slikken. Deze vorm zorgt voor spierontspanning en is aan te raden tijdens stressvolle periodes.

4. Een ander fijn supplement om in te zetten bij PMS klachten is de Femme van Vitakruid.

Dit is een formule van 4 kruiden die de hormonale balans ondersteunt en invloed heeft op de meest uiteenlopende ongemakken rondom de cyclus.

  • Saffraan: goed voor de geestelijke balans en werkt het ontspannend.**
  • Vitex Agnes Castus: draagt bij aan de normale hormoonhuishouding en de normale weerstand tegen stress. Dit heeft te maken met de werking die het kruid heeft op de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron.**
  • Maca: ondersteunt het energieniveau en de weerstand tegen stress.**
  • Shatavari: voedt en versterkt onze rustende, vrouwelijke energie.** Exact wat je nodig hebt tijdens die bewuste periode van de maand.

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

5. Houd je lichaam lekker warm.

Warmte kan pijn namelijk verlichten. Kies voor warme havermoutjes als ontbijt en laat de kwark even staan. Drink veel thee. Die kou op de maag kan vervelend voelen! Trek daarnaast warme, comfortabele kleding aan. Geen strakke broeken, maar kies voor losse jurkjes, flaired broeken of gewoon lekker in je joggingbroek! En wat dacht je van de oude vertrouwde kruik? Heerlijk om op je buik te leggen of in je onderrug.

6. De laatste: zorg voor een regelmatige stoelgang.

Poepen is namelijk ontgiften! Onze ontlasting wordt gebruikt om oestrogeen te dumpen. Ga je lastig naar de wc? Kauw goed op je eten, minimaal 15 keer per hap. Focus op gezonde vetten, vezels uit groenten en fruit en drink minimaal 0,03 liter * kg lichaamsgewicht.

Blijf je erg last hebben van je klachten? Bezoek dan even de huisarts. Wellicht heb je endometriose. Er is helaas geen remedie voor endometriose. Echter kunnen ook deze symptomen goed behandeld worden.

Hopelijk bieden deze tips jou verlichting van je PMS klachten. Zou je graag meer hulp krijgen en gericht aan de slag willen met een plan?

Plan een kennismaking in