Zo ondersteun je jouw lichaam tijdens de overgang
Ondersteuning tijdens de overgang met deze handige tips!
Flink zweten, slecht slapen, opvliegers, onrust, stemmingswisselingen, hoofdpijn, verminderd libido... Een greep uit de klachten waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen. Er is immers hormonaal gezien veel gaande in het lichaam. Oestrogeen en progesteron dalen, waardoor vrouwen zich onrustiger kunnen voelen, stress gevoeliger zijn en minder goed slapen. In deze blog vind je tips om jouw lichaam tijdens de overgang (maar ook in de aanloop er naartoe) zo goed mogelijk te ondersteunen.
Ondersteun jouw lever.
Een van de grootste ontgiftingsorganen in jouw lichaam is de lever. Dit orgaan zorgt ervoor dat alle toxische stoffen (zoals alcohol en cafeïne) afgebroken worden, maar ook dat hormonen afgebroken worden. Laat alcohol daarom zoveel mogelijk staan en wees zuinig met wat je allemaal op je huid smeert. Je huid is namelijk een grote spons, die alles wat jij er op smeert opneemt.
"Het duurt zo'n 26 seconden voordat wat jij op je huid smeert in de bloedbaan terecht komt"
Voedingsadviezen voor het ondersteunen van de overgang:
- Drink geen koffie. Cafeïne moet ook door de lever worden afgebroken en bevordert bovendien opvliegers. Indien dit moeilijk is, houd het dan op maximaal 2 kopjes per dag, eventueel cafeïnevrij en drink deze voor 14:00 in verband met het verstoren van het bioritme.
- Eet minimaal 400 gram verse groenten en 2-3 stuks fruit per dag en varieer in deze producten. Groenten en fruit bevatten antioxidanten en ondersteunen de lever met het afbreken van schadelijke hormonen.
- Eet meer calciumrijk voedsel: Vrouwen hebben tijdens de overgang meer calcium nodig om hun botten gezond te houden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium zijn onder andere zuivelproducten, donkere bladgroenten en noten.
- Eet meer voeding rijk aan fyto-oestrogenen: dit zijn stoffen die lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, zoals tempeh, tofu, lijnzaad (niet gebroken!) of biologische sojayoghurt. Het eten van deze producten kan helpen om opvliegers en andere symptomen te verminderen.
- Vermijd suiker en bewerkt voedsel: Suiker en bewerkt voedsel kunnen de hormonale balans verstoren en symptomen van de overgang verergeren.
- Drink voldoende water: Het drinken van voldoende water kan helpen om opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen. En water drinken is ook onwijs belangrijk voor een goede ontgifting!
- Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een instabiele bloedsuikerspiegel is de start van veel klachtenbeelden. Combineer daarom altijd koolhydraten met eiwitten en/of vetten en probeer af en toe nuchter te bewegen. Eérst bewegen, dan eten.
Supplementen tijdens de overgang:
- Omega-3: Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde hersenfunctie en kunnen helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen en depressie tijdens de overgang. Ook voor je hormonen is omega-3 erg belangrijk, omdat jouw hormonen uit vet bestaan. Wij zijn fan van de visolie 1400 TG. Een hoog gedoseerde visolie mét vitamine D3. Dosering: 1 capsule per dag.
- Vitamine D3/K2: Vitamine D en K zijn belangrijk voor het behoud van gezonde botten, verminderen het risico op botontkalking en opvliegers. Dosering: 2-3 druppels per dag, vooral in de herfst- en wintermaanden. Let op: gebruik je de Visolie 1400 TG? Gebruik dan 1 druppel minder, want hier zit al 25 mcg vitamine D3 in.
- Magnesium tauraat: onze gezondheidsduizendpoot. Het mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 processen in ons lichaam en ook het eerste mineraal dat opgeslurpt wordt tijdens stress. Deze vorm zorgt voor een goede gemoedstoestand en diepe slaap! Dosering: 2 tabletten in de avond.
- Feminosan: dit is een complete formule van Vitakruid die je kan ondersteunen tijdens de overgang. Het bevat 5 ingrediënten zoals Rode klaver en Hop die de klachten zoals opvliegers tijdens de overgang kunnen verminderen. Dosering: 1 tablet per dag.
Gebruik de code 'ongekend' voor 10% korting op alle supplementen van Vitakruid.
Een belangrijke disclaimer: supplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon, maar kunnen wel ondersteunend werken.
Een extra tip om tijdens de overgang je schildklierwaarden te laten checken bij de huisarts. Bij veel vrouwen in de overgang vertraagt de werking van de schildklier, wat alle klachten juist verergert. Jouw schildklier regelt immers jouw stofwisseling, doorbloeding en warmteregulatie, dus als deze niet goed werkt kun je symptomen krijgen als opvliegers en nachtzweten. Voor een optimale werking heeft schildklier onder andere jodium en selenium nodig. Zet dus wat vaker zeewieren, zoals zeekraal, Nori vellen of wakame op het menu en eet 2 paranoten per dag voor goede seleniumwaarden!
Hopelijk bieden deze tips jou wat verlichting van je klachten. Ervaar je nog steeds ongemakken? Wellicht is de EMB-test iets voor jou. In deze blog kun je lezen wat de EMB voor jou kan betekenen!