Wat is een EMB-bloedtest?
02 maart 2023 
in Voeding
3 min. leestijd

Wat is een EMB-bloedtest?

Waar staat EMB-bloedtest voor?

Al jaren geef ik met veel passie en plezier mensen advies op het gebied van voeding en gezondheid. Om deze adviezen nu nóg gerichter te maken, werk ik aan de hand van een EMB-test. 

Een EM-wat? 

EMB staat voor Energetisch Morfologisch Bloed onderzoek. Dit is een testmethode waarbij een therapeut enkele druppels bloed via een vingerprik afneemt. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd en onderzocht. De bloedcellen worden gecheckt (witte, rode bloedcellen, bloedplaatjes, etc.) en er wordt gekeken naar afwijkingen in de cellen. Daarnaast wordt het bloed onderzocht op eventuele energetische verstoringen en/of tekorten.

Ons bloed is het transportsysteem van ons lichaam! Zuurstof, voedingsstoffen, afvalproducten.. het wordt allemaal door ons bloed getransporteerd om naar de juiste cellen en organen gebracht te worden. 

Wist je dat jouw bloed het centrum van jouw immuunsysteem is?

Vandaar dat de gezondheid van jouw bloed enorm belangrijk is en de bloedkwaliteit veel waardevolle informatie kan geven. De Energetisch Morfologische Bloedtest (EMB) verschilt met het bloedonderzoek bij de huisarts doordat, naast het reguliere bloedonderzoek, het bloed ook op een holistische manier via een bioresonantie apparaat onderzocht wordt. 

Hieronder vind je een lijst met wat er zoal uit de test gehaald kan worden:

 • Vrije radicaal belasting
 • Leverbelasting
 • Virale belasting
 • Darmverstoringen
 • Parasieten- en schimmelbelasting
 • pH balans (zuurtegraad van het lichaam)
 • Vitaminen status (denk aan vitamine B12, D, A, E, etc.)
 • Mineralen status (denk aan een magnesiumtekort of zinktekort)
 • Spoorelementen status (bijvoorbeeld een jodiumtekort)
 • Stress parameters (stress, bijnieruitputting, cortisol, etc.)
 • Toxische belasting (te veel gifstoffen in het lichaam)
 • Intoleranties (bijvoorbeeld lactose, koemelk, gluten of soja)

Ik gebruik de EMB-bloedtest als aanvulling op mijn eigen diagnose, omdat het extra inzichten geeft zoals parasieten of schimmel belasting, intoleranties, vitamines en mineralen tekorten, de mogelijkheid tot ontgiften en zoals je hierboven ziet, zoveel meer!

Wanneer kies ik voor een EMB-test? 

Je kiest voor de EMB-test wanneer je het idee hebt dat je al veel stappen richting betere gezondheid hebt genomen en vooral nieuwsgierig bent naar hoe je jouw systeem nog beter kunt ondersteunen.

Maar de test is ook zeker wat voor jou wanneer je (vage) gezondheidsklachten ervaart, zoals darmklachten, hoofdpijn/migraine, (chronische) vermoeid- of futloosheid, huidklachten zoals acne of eczeem, moodswings of andere klachten waar je niet van af komt. 

We zijn geneigd te denken dat bepaalde klachten bij ons horen en dus normaal voor ons zijn (bijvoorbeeld het altijd koud hebben), waardoor we accepteren met deze klachten te leven. Maar deze klachten zijn niet normaal en moeten zeker niet geaccepteerd worden! Het is immers een signaal van het lichaam dat er iets niet helemaal lekker loopt. 

De EMB-test geeft een uitgebreid beeld van eventuele verstoringen in jouw systeem. Ervaar je geen klachten? Zie de EMB-test dan als een goede APK voor je lichaam en als een cadeautje aan jezelf. Investeren in je lichaam is de beste investering die je kunt doen. Jouw gezondheid is toch goud waard?!

Oké, maar hoe werkt het dan?

De EMB-test is een energetisch, morfologische test. Morfologisch slaat op de organen en weefsels van een organisme. Energetisch heeft te maken met energiestromingen in het lichaam inclusief de plaatsen waar deze energiestromen plaatsvinden. 

Einstein leerde ons immers dat alles energie is!

Energie is niet altijd zichtbaar en omdat de energieën en stromingen bewijzen uitblijven, worden therapieën die werken met dit energetisch lichaam (zoals acupunctuur, reiki, yoga, maar ook de orthomoleculaire therapie) als alternatieve geneeskunde gezien. De basisgedachte van energetische therapie is dat elke fysieke ziekte of kwaal de oorsprong vindt in een verstoring of disbalans op het energetisch lichaam. 

De betrouwbaarheid van de test is te vinden in de praktijk, aangezien in zo'n 80% van de gevallen de uitkomsten van het onderzoek en bijbehorende adviezen een verlichting van klachten geven. Wel is het hierbij van belang dat de test met een therapeut wordt besproken, zodat alle linkjes gelegd kunnen worden en er een diepgaande analyse en advies gegeven kan worden. 

De EMB-test vervangt geen medische, reguliere bloedtesten. Wél kan het waardevolle en uitgebreide informatie geven om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen. De EMB-test geeft handvatten en prioriteiten van het lichaam aan, waarbij de therapeut de verbanden leg met jouw verhaal en klachten.

Advies waar je écht iets mee kunt

Na het afnemen van de test duurt het zo'n 2 weken voordat je de uitslag hebt. Aan de hand van deze uitslag én de anamnese van het intakegesprek, stel ik als orthomoleculair therapeut een adviesrapport op. Wat ik erg belangrijk aan dit advies vindt, is dat het haalbare doelen moeten zijn. Er zijn testen waaruit bijvoorbeeld op verschillende vlakken een hoge intolerantie naar voren komt, zoals gluten, lactose, soja en suiker. Voor jou als klant is het dan vervolgens niet te doen om al deze producten 100% te gaan vermijden. Vandaar dat ik altijd naar de prioriteiten kijk en het advies stapsgewijs geef. In veel gevallen verlichten de klachten namelijk al op het moment dat er bijvoorbeeld de helft minder gluten gegeten wordt. 

Het adviesrapport bestaat uit praktische tips, die makkelijk toepasbaar zijn en waar je écht iets aan hebt. Kleine dingen, die een groot verschil maken! Niet je ochtend met koffie beginnen, maar éérst water/thee en een ontbijt, zodat je je niet zo opgejaagd voelt in de ochtend en je jouw natuurlijke cortisol piek het werk kan laten doen. Wakker worden met een wake up light, zodat je niet wakker schrikt in een donkere kamer. Supermarkt brood vervangen voor 100% spelt of zuurdesembrood voor minder agressieve gluten. Bakken in roomboter in plaats van zonnebloemolie, en ga zo maar door!

Ben je benieuwd wat de EMB-test voor jou kan betekenen?

Kijk dan op deze pagina en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Over de schrijver
Hoi ik ben Sophie van Ongekend Gezond. In de afgelopen jaren heb ik enorm veel vrouwen mogen helpen lichamelijk en mentaal sterker te worden. Hun kracht en zelfvertrouwen groeide. Ik gun dit iedere vrouw! Of het nu gaat om nieuwe PR's met het trainen, beter 'nee' leren zeggen, een zelfverzekerdere blik in de spiegel.. het begint met uit de comfortzone te stappen. Ik help je graag hierbij.