4x Ongekend Gezonde burgers
Heb je zin in een heerlijk broodje hamburger, maar wil je tegelijkertijd gezond bezig zijn?
Geen probleem! Je kunt namelijk heel eenvoudig een hamburger op een gezonde manier bereiden. Maak je hamburger zelf, zonder pakje of zakje, kies bijvoorbeeld voor volkoren of zuurdesembrood en voeg gezonde ingrediënten toe om je hamburger optimaal te maken.
Het maken van je eigen hamburger is veel gezonder dan het kopen van een hamburger in de supermarkt. Dit komt omdat je precies weet wat er in je hamburger gaat en je zo de chemische toevoegingen kunt vermijden. Je kunt zelf de ingrediënten kiezen die het gezondst zijn voor jou!
Ingrediënten
Je kan je hamburger elke kant op laten gaan door verschillende kruiden toe te voegen aan je burger en te variëren in toppings! Hieronder vind je enkele voorbeelden:
De klassieker
De burger (ca. 3 burgers)
- 400 Rundergehakt (liefst van Zorgnatuur of Grutto)
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- Gerookte paprikapoeder
- Uienpoeder
- Chilipoeder
- Peterselie
- Keltisch zeezout en peper
- Lekker op een verse volkoren of zuurdesem bol
- Rode ui, in ringen gesneden
- Tomaat, in plakken gesneden
- Augurk, in plakken gesneden
- Ei, gebakken
- Kaas (20/30+)
- Sla
- Mayonaise (dit recept is te vinden in mijn vorige blog!)
- Mosterd
Tip: Top de burger, voordat je het uit de pan haalt, nog even met het plakje kaas en bak voor 1 minuut mee met de deksel op de pan.
Italiaanse burger
De burger: (ca. 3 burgers)
- 400 Rundergehakt (liefst van Zorgnatuur of Grutto)
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- Basilicum
- Oregano
- Keltisch zeezout en peper
- Lekker op een verse ciabatta
- Bol mozzarella (light), in plakjes gesneden
- Balsamico uitjes
- Snijd een rode ui in ringen en bak in een pan samen met balsamico azijn en olijfolie.
- Tomaat, in plakken gesneden
- Rucola of spinazie
- Pesto
Mexicaanse burger
De burger: (ca. 3 burgers)
- 400 Rundergehakt (liefst van Zorgnatuur of Grutto)
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- Paprikapoeder
- Koriander
- Komijn
- Chilipoeder
- Keltisch zeezout en peper
- Lekker op een verse volkoren of zuurdesem bol
Hoe Guacemole maken:
Geprakt in een bakje
- Avocado
- Tomaat, in blokjes gesneden
- Rood uitje, gesnipperd
- Koriander
- Rode peper of chilivlokken
- Limoensap
- Keltisch zeezout en peper
- Kaas (20/30+)
- Sla
Hoe tomatensalsa maken:
- Gemengd in een bakje
- Tomaat, in blokjes gesneden
- Rood uitje, gesnipperd
- Koriander
- Knoflookteentje, geprakt
- Limoensap
- Rode peper of chilivlokken
- Keltisch zeezout en peper
Tip: Top de burger, voordat je het uit de pan haalt, nog even met het plakje kaas en bak voor 1 minuut mee met de deksel op de pan.
Griekse burger
De burger: (ca. 3 burgers)
- 400 Rundergehakt (liefst van Zorgnatuur of Grutto, ook lekker met kippengehakt)
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- Tijm
- Oregano
- Peterselie
- Paprikapoeder
- Keltisch zeezout en peper
- Feta (light)
- Sla
- Lekker op een verse volkoren of zuurdesembol, maar ook op een volkoren pitabroodje
- Gegrilde groente uit de oven
- Bijvoorbeeld: reepjes paprika, plakjes aubergine of courgette, cherrytomaatjes en/ of in ringen gesneden rode ui.
- Leg alle gesneden groente op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, peper en (keltisch) zout en grill in de oven voor ca. 20 minuten.
Hoe Tzatziki maken:
Mix in een bakje.
- Griekse yoghurt
- Geraspte komkommer (schraap van tevoren de zaadlijst eruit)
- Teentje knoflook, geprakt
- Citroensap
- Dille of peterselie
- Keltisch zeezout en peper
Eetsmakelijk!