De kracht van de natuur
04 januari 2023 
5 min. leestijd

De kracht van de natuur

Wat is de kracht van de natuur op je gezondheid?

De natuur heeft een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Van de lucht die we inademen tot het voedsel dat we eten, de natuur speelt een cruciale rol bij het ondersteunen en in stand houden van het menselijk leven. In deze blog onderzoeken we de vele manieren waarop de natuur onze gezondheid beïnvloedt en hoe we meer natuur in ons dagelijks leven kunnen integreren om de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren.

Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur een reeks gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van stress, het verbeteren van de fysieke gezondheid en het verbeteren van het mentale welzijn. Bovendien kan de natuur ook de immuunfunctie versterken en de algehele gezondheid verbeteren.

De natuur biedt ons de mogelijkheid om opnieuw contact te maken met de wereld om ons heen en een gevoel van vrede en evenwicht te vinden. Door de tijd te nemen om tijd in de natuur door te brengen en dit op te nemen in onze dagelijkse routines, kunnen we onze gezondheid en ons welzijn op een aantal manieren verbeteren.

De natuur heeft een aantal positieve effecten op de gezondheid. Enkele manieren waarop de natuur de gezondheid ten goede kan komen, zijn:

De zon

Zonlicht heeft een directe invloed op ons hormoonstelsel, doordat endorfine wordt aangemaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. De zon is voor 68% goed voor ons testosteronproductie. Een welbekend voordeel van de zon is dat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. De zon is een belangrijke bron van vitamine D, een voedingsstof die essentieel is voor een goede gezondheid. Vitamine D is belangrijk voor een aantal functies in het lichaam, waaronder:

 • Behoud van gezonde botten: Vitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen, wat nodig is voor sterke, gezonde botten.
 • Ondersteuning van de immuunfunctie: Vitamine D kan helpen het immuunsysteem te stimuleren en het risico op bepaalde infecties te verminderen.
 • Bloeddruk reguleren: sommige onderzoeken suggereren dat vitamine D kan helpen de bloeddruk te reguleren en het risico op hoge bloeddruk te verminderen.
 • Het risico op bepaalde ziekten verminderen: Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine D een beschermend effect kan hebben tegen bepaalde ziekten, waaronder diabetes type 2, multiple sclerose en bepaalde soorten kanker.

Naast zijn rol in de aanmaak van vitamine D heeft de zon ook andere gezondheidsvoordelen. Blootstelling aan zonlicht kan bijvoorbeeld helpen om de stemming te verbeteren en het risico op seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) te verminderen. Zonlicht kan ook helpen om de slaap-waakcyclus van het lichaam te reguleren, wat de slaapkwaliteit verbetert. Door zonlicht in de ochtend in de ogen te laten schijnen, activeer je een hormoon wat jouw slaap de volgende nacht verbeterd.

De kou

Koud douchen kan het deel van de hersenen activeren dat de productie van het stresshormoon noradrenaline regelt. Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich vaak depressief en zijn emotioneel minder stabiel. Het hormoon noradrenaline wordt meer aangemaakt door koud douchen en de depressieve gevoelens kunnen afnemen. 11 minuten per week koude 'training' zorgt ervoor dat er 2,5 keer extra dopamine productie plaats kan vinden. Dit betekent dat je 2,5 keer meer 'gelukshormoon' kan ervaren.

 • Blootstelling aan kou kan een aantal gezondheidsvoordelen hebben, waaronder:
 • Verbetering van de cardiovasculaire gezondheid: Blootstelling aan kou kan de bloedtoevoer naar de ledematen verhogen en de aanmaak van bruin vet stimuleren, een soort vet waarvan wordt gedacht dat het een beschermend effect heeft tegen hartaandoeningen en diabetes. Daarnaast heeft meer bruin vet enorme voordelen in de aanmaak van energie.
 • Versterking van het immuunsysteem: Blootstelling aan kou kan helpen om het immuunsysteem te stimuleren door de productie van immuuncellen en antilichamen te verhogen.
 • Verbetering van de geestelijke gezondheid: Blootstelling aan kou kan ook positieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid. Sommige onderzoeken suggereren dat onderdompeling in koud water symptomen van depressie en angst kan verminderen en het algehele welzijn kan verbeteren. Je wordt mentaal sterker omdat je telkens in je gedachten de keuze moet maken om buiten je comfort te stappen.
 • Calorieën verbranden: Blootstelling aan kou kan ook het energieverbruik verhogen, wat kan helpen om calorieën te verbranden en gewichtsverlies te ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat blootstelling aan koude ook risico's kan hebben, vooral voor mensen met bepaalde medische aandoeningen. Blootstelling aan kou kan bijvoorbeeld onderkoeling veroorzaken, een aandoening waarbij de lichaamstemperatuur te laag wordt. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en een professional te raadplegen voordat je activiteiten onderneemt die aanzienlijke blootstelling aan kou met zich meebrengen.

De sauna - de warmte

Sauna en daarmee warmte heeft een invloed op onze hormoonhuishouding. Zo wordt de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier hormonale as geactiveerd. De HPA-as maakt deel uit van de zogenoemde stressrespons van je lijf. Wanneer je iets stressvols meemaakt, geeft de hypothalamus namelijk hormonen af die de hypofyse activeren om weer andere hormonen aan te maken. De hormonen die de hypofyse aanmaakt, zetten de bijnieren ertoe aan om snel veel cortisol te produceren.

Dit heeft voor gevolg dat een aantal zogenaamde stresshormonen worden vrijgezet. Met name is er sprake van een verhoogde productie van noradrenaline, prolactine, ß-endorphine en groeihormoon. Terwijl productie van cortisol, adrenaline, ACTH (adrenocorticotroop hormoon of corticotropine) en testosteron (mannelijk geslachtshormoon) bijna ongewijzigd blijven. Dit  leidt tot een verminderd pijngevoel, een verhoogde alertheid en een lichte euforie.

Een manier waarop sauna's kunnen helpen om gifstoffen te verwijderen, is door te zweten. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan hitte, begint het te zweten als een manier om af te koelen. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat zweet kleine hoeveelheden gifstoffen kan bevatten, zoals zware metalen, die via de huid kunnen worden geëlimineerd.

Aarde - met je handen en voeten

Aarden is de praktijk van het fysiek verbinden met de aarde door blootsvoets over de grond te lopen of aardingsproducten te gebruiken, zoals aardingslakens of aardingsmatten. Dit klinkt wat zweverig, maar er zijn tal van studies die de voordelen van frequent aarde laten zien voor je hormoonhuishouding en je stressmanagement.

Aarden, earthing vermindert op natuurlijke wijze het niveau van het stresshormoon cortisol en heeft een stabiliserend effect op de cortisol afgifte. Het cortisolniveau krijgt een natuurlijker verloop. Dit is bij verschillende onderzoeken aangetoond. 90% van de doktersbezoeken zijn stress gerelateerd. Door te aarden haal je de positieve lading uit het lichaam en zorg je voor een natuurlijke ontspanner. Per dag is 15-20 minuten genoeg. Andere voordelen zijn:

 • Vermindering van ontstekingen: Door vrije radicalen te neutraliseren, dit zijn instabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en kunnen bijdragen aan ontstekingen.
 • Verbetering van de slaap: Aarding kan ook positieve effecten hebben op de slaap.
 • Stress en angst verminderen: Aarding kan ook stressverlagende effecten hebben.
 • Verbetering van de cardiovasculaire gezondheid: Aarding kan ook voordelen hebben voor de cardiovasculaire gezondheid.

Samenvattend:

Stress verminderen: Tijd doorbrengen in de natuur kan helpen om stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Dit komt omdat in de natuur zijn ontspanning in je lichaam kan activeren, wat kan helpen om de hartslag en bloeddruk te verlagen en stress en angst te verminderen.

Verbetering van de fysieke gezondheid: Tijd doorbrengen in de natuur kan ook voordelen voor de fysieke gezondheid hebben. In de natuur zijn kan bijvoorbeeld de fysieke activiteit verhogen, wat kan helpen de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en het risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen te verminderen.

Verbetering van het mentale welzijn: Er is ook aangetoond dat de natuur positieve effecten heeft op het mentale welzijn. Verbetering van symptomen van depressie kan verminderen en gevoelens van geluk en voldoening kan vergroten.

Versterking van de immuunfunctie: In de natuur zijn kan de productie van antilichamen en witte bloedcellen verhogen, die helpen bij het bestrijden van ziekten en infecties.

Deze blog is onderdeel een reeks blogs van onze GezondheidsCheck. Wil je weten waar jouw gezondheid staat? Doe dan hier de Check!
Over de schrijver
Mijn passie is het zelf ervaren en onderzoeken van de natuurlijke krachten die wij als mens hebben maar die steeds meer naar de achtergrond verdwijnen door de technologische ontwikkelingen.Ik ben nieuwsgierig naar de fysiologische veranderingen die dat teweeg brengen, maar vooral de gezondheidsvoordelen als energie, kracht en herstelvermogen. Een weerbaar en krachtig lichaam dat zich kan aanpassen in verschillende omstandigheden.