Hoe ik Marie heb geholpen om PCOS de baas te worden
18 april 2023 
in Voeding
5 min. leestijd

Hoe ik Marie heb geholpen om PCOS de baas te worden

In deze blog deel ik mijn ervaring met het helpen van Marie Lenders, een vrouw uit Den Haag die ongeveer 7 jaar geleden Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) kreeg. Marie had de wens om een tweede keer zwanger te worden en besloot hulp bij mij te zoeken. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ze sneller dan verwacht resultaat zou halen. Lees hieronder hoe we het hebben aangepakt!

Maar eerst. Wat is PCOS?

Polycycsteus Ovarium Syndroom is een hormonale aandoening die 5 tot 10 procent van vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Hierbij zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven ze in de eierstokken achter, waardoor er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvindt en vrouwen niet menstrueren en verminderd vruchtbaar zijn. De hormoonbalans is volledig verstoord, wat onder andere klachten als acne, haaruitval of juist overbeharing, overgewicht en stemmingswisselingen kan veroorzaken.

De precieze oorzaak van PCOS is niet bekend, maar in de praktijk zie je dat factoren zoals genetica, insulineresistentie en levensstijl een rol spelen. De behandeling kan variëren afhankelijk van de individuele symptomen en omvat onder meer leefstijlaanpassingen, medicatie en/of vruchtbaarheidsbehandelingen.

Oke terug naar Marie

Om zwanger te worden, adviseerde de dokter Marie medicijnen en een hormoonkuur. Voor Marie was dit echter pas plan C in haar oplossingen en besloot om eerst haar levensstijl aan te passen om haar gezondheid te optimaliseren. Hier kwam ik in beeld als haar coach.

Het traject begon met een intakegesprek waarin ik uitgebreid vroeg naar haar voeding, trainingservaring, suppletie en slaappatroon. We brachten ook haar stressoren in kaart. Dit bleek een eyeopener voor Marie, want ze dacht dat ze niet veel stress had. Door meer rustmomenten te nemen en ademhalingsoefeningen te integreren, kon ze zich beter ontspannen en voelde ze zich energieker.

“Ik dacht dat ik niet veel stress had, maar er zijn toch meer factoren die meespelen bij stress en hoe je dat ervaart. Ik ben echt anders over stress gaan denken. Dat je je lichaam ook stress geeft zonder dat je het door hebt, daar ben ik nu wel veel bewuster mee bezig. Door meer rustmomenten te pakken ben ik meer ontspannen en voel ik me energieker.”

Mijn advies in voeding

Een belangrijke oorzaak van PCOS is insulineresistentie, waarbij lichaamscellen niet goed reageren op insuline. Insuline is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt bij het eten van koolhydraten. Wanneer het lichaam resistent voor insuline is, kunnen koolhydraten niet goed verwerkt worden, wat hoge bloedsuikers als resultaat geeft. Door de koolhydraatinname te verlagen wordt er minder insuline aangemaakt en gaan de cellen beter op insuline reageren, waardoor koolhydraten weer goed verwerkt kunnen worden. Voor Marie betekende dit een maximale koolhydraatinname van 30%, waarbij de voorkeur lag bij complexe koolhydraten, zoals zoete aardappel, groenten en volkoren graanproducten.

Marie moest ook haar vetinname verhogen naar 40% van haar maximaal aantal benodigde calorieën, wat uitkwam op 74 gram per dag. Dit moest voornamelijk verkregen worden uit voeding rijk aan gezonde vetten, zoals vette vis, avocado, olie, noten en zaden. Het eten van gezonde (onverzadigde) vetten voorkomt verhoogde insulinewaarden en was dus voor Marie erg belangrijk. En vetten zijn immers de bouwstof van al onze hormonen, onwijs belangrijk dus voor ons als vrouw! Tevens slikte zij elke dag twee eetlepels pure visolie. De omega-3 die visolie bevat verlaagt onder andere de insuline levels, werkt ontstekingsremmend en heeft een belangrijke functie bij het produceren van hormonen, wat voor vrouwen met PCOS natuurlijk erg wenselijk is

Naast de aanpassingen op haar voeding deed Marie driemaal daags (lage) buikademhalingsoefeningen. Bij een (hoge) borstademhaling trekken de spieren van de borstkas samen en zetten de ribben uit, waardoor er minder ruimte is voor de longen om volledig te ademen. Bij een (lage) buikademhaling dijt de buik uit tijdens het inademen, waardoor het middenrif omlaag wordt geduwd en er meer ruimte in de borstkas ontstaat voor de longen om volledig te ademen. Buikademhaling heeft een ontspannend effect op het lichaam en kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap.

Mijn advies in training

“Ik trainde voorheen wel in de sportschool, maar altijd als ik daar was geweest had ik niet het idee dat ik echt wat had gedaan. Bij Sophie ben ik meteen met personal training begonnen en na zo’n sessie voelde ik me helemaal voldaan. In dezelfde tijd dat ik normaal in de sportschool was, had ik echt het gevoel dat ik alles had aangepakt en een super goede training erop had zitten. Ik werd ook veel sterker dan ik voorheen was en dat ging heel snel.” 

In de 1 op 1 sessies lag de focus vooral op de insulinegevoeligheid verbeteren door middel van krachttraining. Dit deden we door te trainen in hogere herhalingen, zo tussen de 8 en 15, en waarbij er veel afwisseling was tussen het boven- en onderlichaam. Hierdoor wordt er hormonaal veel verstoord, wat voor Marie erg wenselijk was. Belangrijk is dat de trainingen uitdagend zijn zodat het lichaam moet herstellen van de trainingen. Marie trainde tussen de 2-3 keer per week.

De resultaten waren al snel zichtbaar. Marie had meer energie, sliep beter en was minder gevoelig voor stress. Ook merkte ze dat haar huid rustiger werd en haar haar minder snel uitviel. 

Marie koos voor een pakket waarbij leefstijl, voeding en training in zaten om haar te helpen. Als ik eerlijk ben kan je ook niet zonder. Alles heeft raakvlakken en invloed op elkaar. Als lezer wil ik jou dus ook vragen om naar het totale plaatje te kijken. Naar je stress, naar je trainingen, je voeding en je ontspanning. Wat doe je hier nu voor en hoe ga je daarmee om?

Oke weer terug naar Marie

Marie Whatsapp Ongekend Gezond

Na één maand kwam Marie haar menstruatie al op gang.
Dit was voor haar een grote motivatie om door te gaan.

“Als je dat ziet, kun je het bijna niet geloven. Mijn doel was om m’n cyclus terug te krijgen en het liefst ook zwanger te raken. Na een hele korte tijd kreeg ik mijn eerste menstruatie al terug en toen na precies een maand weer, wat al veel regelmatiger was dan voorheen.” Marie liet mij elke keer weten als ze haar menstruatie had door rode vlaggen te sturen op whatsapp.

Na zo’n 4 maanden na haar start kwam tegen alle verwachtingen in het grootste nieuws. Sophie: "Ik weet het nog als de dag van gister: ik zat om 06:00 's ochtends in de tram met mijn koffers, op weg naar het vliegveld richting Bali en kreeg een appje van Marie. Ik slaakte een gil van blijdschap: Marie was zwanger!"

Belangrijke tips van Marie

Marie nam een beslissing die haar leven ten goede veranderde. In plaats van blindelings het advies van de dokter op te volgen en medicijnen te slikken, besloot ze om hulp te zoeken bij het optimaliseren van haar levensstijl. Dit bleek een gouden zet te zijn voor Marie.

“Als je geconfronteerd wordt met een aandoening zoals PCOS, is het belangrijk om niet meteen naar medicatie en hormonen te grijpen. Het kan de moeite waard zijn om eerst naar je eigen levensstijl te kijken. Ik ontdekte dat er veel verbeterpunten waren die ik niet eens had opgemerkt. Door gezonder te eten, meer te bewegen en bewuster te leven, heb ik mijn doelen in korte tijd bereikt. 

Het feit dat mijn cyclus terugkwam, was vooral een enorme overwinning. Ik heb nu de controle over mijn lichaam en stop alleen nog maar dingen in mijn lichaam waar ik volledig achter staat. Deze aanpak kan voor iedereen gunstig zijn en het proberen waard zijn als je met een soortgelijke situatie als PCOS te maken hebt.”

Na de geboorte van haar zoon is Marie nog een keer zwanger geraakt en bevallen van een dochtertje. Nog steeds traint ze 2-3 keer in de week (zelfstandig) met een programma wat ik voor haar maak en blijft ze zichzelf voeden met veel groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten.

Marie en kids ongekend gezond

Heb jij ook PCOS? En zou je graag hulp willen bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van voeding, beweging en stressmanagement? Neem hier contact met mij op, zodat we samen kunnen gaan werken aan het optimaliseren van je gezondheid en het herstellen van je hormoonbalans. Marie nam de stap en het is haar gelukt om haar kinderwens zonder medicatie te vervullen. Ik geloof dat jij het ook kan!

Over de schrijver
Hoi ik ben Sophie van Ongekend Gezond. In de afgelopen jaren heb ik enorm veel vrouwen mogen helpen lichamelijk en mentaal sterker te worden. Hun kracht en zelfvertrouwen groeide. Ik gun dit iedere vrouw! Of het nu gaat om nieuwe PR's met het trainen, beter 'nee' leren zeggen, een zelfverzekerdere blik in de spiegel.. het begint met uit de comfortzone te stappen. Ik help je graag hierbij.