V02max estimate berekenen + persoonlijk advies!

Kom er achter hoe fit je bent met deze tool

Direct V02max berekenen

Via de cardiale outputtest kunnen we een theoretische VO2max berekenen, die de gezondheid van jouw cardiovasculaire systeem weergeeft en ook een goede graadmeter is voor je conditie. Een goed werkend cardiovasculair systeem is nodig voor effectief vetverlies, zuurstofgebruik en een goede verdeling van voedingsstoffen.

Het systeem wat ‘conditie’ geeft, is namelijk een ander systeem waarmee je kracht traint. Je hebt beide werelden nodig om gezond en fit te zijn. Tijdens de programmeringen van Ongekend Gezond focussen we zowel op een toename in onze conditie als een toename in kracht.

Voordat je begint, moet je er rekening mee houden dat deze test geen 100% nauwkeurige test is voor aërobe capaciteit (hoe conditioneel fit je bent). Het is een schatting, dus als je deze test doet en vervolgens naar een performance lab of universiteit gaat, krijg je een ander getal. Gebruik de data van deze methode dus niet bij een andere methode. Gebruik je keer op keer dezelfde test, krijg je een goed beeld van je vooruitgang.

Formule en uitleg:
Neem je maximale hartslag, deel dit door je rusthartslag en vermenigvuldig het antwoord met 15,3: 
(Max HR / HR in rust) x 15,3
Het antwoord geeft je een theoretische VO2 Max (onthoud, alleen met deze manier van testen!).

Voorbeeld:
De hartslag in rust vóór de test van een cliënt was 65 slagen per minuut. Ze voltooiden de test van 12 minuten op de loopband en bereikten een maximale HR van 187 BPM.
187 / 65 = 2,88
2,88 x 15,3 = 44,06
Idealiter wil je VO2Max in de 50 hebben (we geven de voorkeur aan halverwege de 50), en er zijn 2 manieren om dat te doen:

  • Verlaag HR (hartslag) in rust
  • Verhoog de maximale HR (hartslag)

Andere belangrijke data waar we op letten: 

  • Hartslag in rust: hier wil je onder de 60 slagen per minuut zitten.
  • Hartslag drop in 1 minuut: Hier wil je meer dan 30 slagen droppen ten opzichte van je hartslag waarmee je stopt. Dan kan je ervan uitgaan dat je lichaam ‘snel’ kan herstellen. Hoe sneller de drop. Hoe beter herstel.
  • Na 3 minuten onder de 130 slagen per minuut.

Behaal je niet de gewenste resultaten?