Gluten vervangen. Hoe doe je dat?
22 februari 2023 
4 min. leestijd

Gluten vervangen. Hoe doe je dat?

Hoe vervang je gluten?

Vandaag gaan we het hebben over het vervangen van gluten in je dieet. Voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie kan het vinden van vervangers voor gluten in hun dieet een uitdaging zijn. Maar zelfs als je geen glutenintolerantie hebt, kan het beperken van je inname van gluten nog steeds voordelen hebben voor je gezondheid. In deze blogpost zal ik je laten zien hoe je op een gemakkelijke manier gluten kunt vervangen in je dieet zonder afbreuk te doen aan de voedingswaarde en kwaliteit van je voedsel. Bovendien zullen de door mij aanbevolen opties goed opneembaar en van hoge kwaliteit zijn zonder toevoegingen. Klaar om te leren hoe je gluten kunt vervangen?

Wat zijn gluten?

Gluten staan bekend als een onderdeel van veel voedingsmiddelen, maar in de laatste jaren is het steeds meer duidelijk geworden dat gluten niet goed is voor iedereen. Sommige mensen moeten hun gluten-inname verminderen, terwijl anderen helemaal geen gluten meer mogen eten.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen zoals tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut. Het is wat deze granen hun structuur en elasticiteit geeft, en het wordt vaak gebruikt als bindmiddel in voedingsmiddelen zoals brood, pasta en gebak. Voor de meeste mensen is gluten onschadelijk en zelfs voedzaam, maar voor sommigen kan het een serieus gezondheidsprobleem veroorzaken. Mensen met coeliakie, glutensensitiviteit of tarwe-allergieën moeten gluten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Gelukkig zijn er veel alternatieven beschikbaar om deze mensen te helpen nog steeds voedzaam en lekker te eten zonder gluten. In dit artikel zullen we deze alternatieven onderzoeken en hoe ze kunnen worden gebruikt om een gezond dieet te behouden.

Waarmee kunnen we gluten vervangen? 

Als je op zoek bent naar manieren om gluten te vervangen, zijn er verschillende opties beschikbaar die heerlijk en voedzaam zijn. Een van de eerste dingen die je kunt doen, is het kiezen van glutenvrije granen. Er zijn verschillende opties, zoals rijst, quinoa, teff, gierst, boekweit en amarant, die allemaal glutenvrij zijn. Deze granen kunnen worden gebruikt in plaats van tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt, waardoor je een lekkere maaltijd kunt bereiden zonder gluten. Je kunt ook meel maken van deze glutenvrije granen, wat je helpt bij het maken van gebak en andere gerechten die je normaal gesproken met tarwemeel maakt.

Een andere optie is peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn een goede bron van vezels, eiwitten en voedingsstoffen, en ze kunnen een goede vervanging zijn voor granen en andere voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Ten slotte zijn aardappelen en zoete aardappelen uitstekende glutenvrije opties. Beide bevatten koolhydraten, vezels en andere voedingsstoffen, en hebben een heerlijke smaak die je op allerlei manieren kunt variëren.

Waar moet je opletten:

Wanneer je een glutenvrij dieet volgt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Veel glutenvrije producten zijn namelijk laag in vezels, ijzer, B-vitamines en calcium. Hieronder bespreken we deze voedingsstoffen in meer detail en geven we tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Vezels: Glutenvrije granen en producten zijn vaak minder vezelrijk dan hun glutenvolle tegenhangers. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering en obstipatie. Gelukkig zijn er genoeg glutenvrije vezelrijke alternatieven, zoals quinoa, boekweit, haver (let op dat je gecertificeerde glutenvrije haver koopt), peulvruchten en groenten en fruit.

IJzer: IJzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en het zuurstoftransport in het lichaam. Glutenvrij brood en pasta zijn vaak laag in ijzer, maar er zijn genoeg andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer. Denk hierbij aan rood vlees, gevogelte, vis, tofu, quinoa, bonen, linzen, noten en zaden. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer, dus combineer deze voedingsmiddelen met een bron van vitamine C, zoals paprika, broccoli of sinaasappel.

B-vitamines: Veel B-vitamines worden in granen gevonden, dus het vermijden van gluten kan leiden tot een tekort aan deze belangrijke voedingsstoffen. Gelukkig zijn er genoeg andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines, zoals groene bladgroenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten.

Calcium: Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden. Glutenvrije granen en brood zijn vaak niet verrijkt met calcium, zoals bij hun glutenvolle tegenhangers. Gelukkig zijn er genoeg andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten, tofu, sardines en amandelen.

Waar zitten gluten in verstopt:

Er zijn veel voedingsmiddelen waarvan mensen niet verwachten dat ze gluten bevatten, maar die toch gluten bevatten of ermee besmet zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende producten:

  1. Sojasaus: traditionele sojasaus bevat tarwe, maar er zijn ook glutenvrije sojasauzen op de markt die gemaakt zijn van alleen sojabonen en zout.
  2. Specerijmengselsen kruidenmixen: sommige van deze mengsels bevatten gluten, dus lees altijd de ingrediëntenlijst voordat je ze gebruikt. Kies in plaats daarvan voor individuele kruiden en specerijen.
  3. Kant en klare sauzen en dressings: Veel sauzen en dressings bevatten gluten. Kies in plaats daarvan voor zelfgemaakte sauzen en dressings of zoek naar glutenvrije opties.
  4. Bouillon en soepen: veel bouillonblokjes en ingeblikte soepen bevatten gluten. Kies in plaats daarvan voor zelfgemaakte bouillon en soepen of zoek naar glutenvrije opties.
  5. Moutazijn: deze azijn wordt gemaakt van gerst en bevat gluten. Kies in plaats daarvan voor appelazijn of wittewijnazijn.

Door bewust te zijn van deze verborgen bronnen van gluten, kun je je glutenvrije dieet beter beheren en ervoor zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Experimenteer!

Het is mogelijk om glutenvrij te eten en toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Door te kiezen voor goede vervangers voor gluten en te letten op belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen, kun je nog steeds een voedzaam dieet volgen zonder gluten. Bovendien kan het vermijden van gluten zelfs voordelen hebben voor mensen met gevoeligheid voor gluten en darmproblemen.

Onthoud dat het altijd belangrijk is om een gevarieerd dieet te hebben en eventuele voedingstekorten aan te vullen met supplementen indien nodig. We hopen dat deze tips je hebben geholpen om creatief te zijn in de keuken en te genieten van heerlijke glutenvrije maaltijden. Probeer nieuwe recepten uit en ontdek hoe smakelijk en gezond glutenvrij kan zijn!


Over de schrijver
Hei! Ik ben Nyala Krullaars. Ik ben een voormalig professioneel handbalster en student in voeding en diëtetiek. Door de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn sport carrière, heb ik interesse ontwikkeld in voeding en de manier waarop het je lichaam beïnvloedt.Iedereen en elk lichaam is uniek. We streven allemaal naar een gezond lichaam, waarin we onszelf zelfverzekerd voelen, waarin we kunnen leven en dat bij ons hoort. Ik wil je graag motiveren en inspireren om de beste versie van jezelf te worden.