Lesje boodschappen doen!
02 maart 2023 
4 min. leestijd

Lesje boodschappen doen!

5 tips om jou gezonder boodschappen te laten doen

We weten allemaal dat je niet met honger boodschappen moet gaan doen, want dan zijn al die zoete broodjes, chocola en zakken chips wel erg verleidelijk. Maar er zijn nog veel meer tips om ervoor te zorgen dat je al het ongezonde eten in de schappen laat staan en met een tas gezonde boodschappen thuis komt!

1. Neem de buitenste ring van de supermarkt

Met onwijs veel bewerkte producten wordt het steeds lastiger om in de supermarkt vers eten te halen. Echter, als je er op gaat letten, is het een goed idee om de binnenste ring van de supermarkt zoveel mogelijk te mijden. Hier liggen alle houdbare producten, zoals chips, frisdrank, eten uit pakjes en zakjes, koekjes, chocola, etc. Hier wil je natuurlijk niet te lang doorheen dwalen!

In de buitenste ringen vind je de voedzamere producten, zoals groenten, fruit, sla, zuivel en vlees.

2. Lees de etiketten op het product

Alle producten in de supermarkt zijn voorzien van een etiket. Hier staat precies op wat er in het product zit en eventuele allergieën. Lesje etiketten lezen: hoe meer ingrediënten, hoe meer bewerkt het product is. Daarnaast is de volgorde erg belangrijk; voedingsstoffen staan op volgorde van veel naar weinig. Staat suiker (of een schuilnaam hiervan) in een van de eerste 2 rijen? Dan heb je een behoorlijk suikerrijk product te pakken!

Wanneer ik iets niet weet maak gebruik van de volgende app: e-nummers. Hier kan ik duidelijk zien welk e-nummer wat betekent. Niet álle e-nummers zijn namelijk slecht. Een onwijs handige app die je kan gebruiken om jezelf bij te scholen rondom e-nummers!

Enkele e-nummers die je wel wilt vermijden zijn:

  • E102, E104 en E110 (geel), E122, E124 en E129 (rood), E133 (blauw), E151 (zwart). Al deze kleurstoffen worden in verband gebracht met schadelijke effecten. Denk aan hyperactiviteit bij kinderen, astma en andere allergische reacties zoals duizeligheid, spierpijn en hartkloppingen. Je vindt deze stoffen vooral in voedsel met een kunstmatige smaak waarvan de kleur moet worden nagebootst; E122 zit bijvoorbeeld vaak in yoghurt met aardbeiensmaak en snoep.
  • E320 (BHT en BHA). Butylhydroxytolueen en butylhydroxyanisol zijn conserveringsmiddelen die onder andere voorkomen dat voedsel na verloop van tijd verkleurt of ranzig wordt. In combinatie met vitamine C kan het schade aan de cel aanbrengen. Het wordt om die reden weinig meer gebruikt, maar komt nog steeds voor in bijvoorbeeld mueslirepen en kant-en-klare soep.
  • E211 (Natriumbenzoaat). Dit conserveermiddel wordt door verschillende onderzoeken aan hyperactiviteit bij kinderen gekoppeld. Als het samen met de kleurstof E102 gebruikt wordt, kan het bovendien ook tot ernstige allergische reacties leiden.
  • E951 (aspartaam). Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in  ‘light’ frisdranken en ‘suikervrije’ voedingsmiddelen wordt gestopt. Hier is de data gemixt over. Studies geven aan dat het in beperkte dosis geen schade aanricht aan je gezondheid. In de praktijk zie ik toch dat mensen darmproblemen en onrust ervan ervaren.
  • E621 (MSG). Monosodiumglutamaat of MSG is een smaakversterker die veel gebruikt wordt in kant-en-klare maaltijden, chips, soepen en restauranteten. Het stofje zorgt ervoor dat je niet merkt dat je vol zit, waardoor je te veel eet en makkelijk aan kunt komen. Dat is echter niet eens het grootste probleem! MSG is een excitotoxine, een stof die de cellen door overactivatie schade aanricht.

3. Maak een boodschappenlijst

Maak voordat je naar de winkel gaat thuis een boodschappenlijst. Bedenk wat je gaat eten die week en schrijf alleen op wat je echt nodig hebt. Op die manier kun je gericht op zoek gaan naar je boodschappen in de supermarkt en kom je minder snel in de verleiding om van alles in je mandje te gooien; boodschappen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Bespaart je ook nog eens geld!

We hebben zelf een onwijs handige voedingsapp. Elke zondag maak ik mijn weekplanning voor heel de week en de app geeft aan wat ik nodig heb qua boodschappen. Handig hé?

4. Laat je niet misleiden door marketingtrucs

De supermarkt zit er vol mee en vaak zonder dat je het door hebt; marketing. Allemaal met het doel om jou meer te laten kopen. Denk aan grotere verpakkingen, 1+1 acties, etc.

Wanneer je kreten als ‘0% vet’, ‘minder suiker’, ‘met echte stukken fruit’, ‘ambachtelijk bereid’ etc. op een verpakking ziet staan, ga er dan maar vanuit dat het een ongezonder en erg bewerkt product is.

Een product met 0% vet zit vaak voller met suikers. Dan kun je naar onze mening beter de vetten hebben. Minder suiker zit vaak vol met andere zoetstoffen die je aan de naam niet herkent en ambachtelijk bereid betekent vaak gewoon ‘in een fabriek gemaakt, maar de verpakking ziet er mooi uit’. Niet intrappen dus!

Enige naamvervangers voor suiker zijn:

  • glucose
  • maltose
  • saccharose
  • galactose

Maar schrik niet, er zijn wel 100 schuilnamen voor suiker!

Kies wanneer het kan voor de meest natuurlijke variant van een product. Deze natuurlijke producten worden vaak het minst gepromoot. Waarschijnlijk omdat ze niet spannend genoeg zijn voor marketing, maar wel het gezondst voor jou!

5. Doe niet iedere dagboodschappen

Probeer zoveel mogelijk boodschappen in één keer te doen. Dit is een van de beste tips. Wanneer je elke dag in de supermarkt komt, word je ook elke dag omringt (en in de verleiding gebracht) met ongezond eten. Sla daarom zoveel mogelijk boodschappen in één keer in, zodat je voor een paar dagen eten in huis hebt. Want wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.

Een andere reden om niet iedere dag een bezoekje te brengen in de supermarkt is dat ook dit geld bespaart. Wanneer je vaker boodschappen doet, koop je vaak automatisch meer. ‘Extra’ boodschappen die je waarschijnlijk niet echt nodig hebt.

Hopelijk besparen bovenstaande tips jou onnodige boodschappen, extra geld, dagelijkse supermarkt bezoekjes en ongezonde boodschappen. Indien ik een top tip vergeten bent, laat het dan vooral weten! Zo helpen we elkaar.

Voor mij werkt een boodschappenlijstje onwijs goed. Zo weet ik wat ik moet halen en bespaar ik geld en onnodige boodschappen. Welke tip werkt het beste voor jou? 

Over de schrijver
Hoi ik ben Sophie van Ongekend Gezond. In de afgelopen jaren heb ik enorm veel vrouwen mogen helpen lichamelijk en mentaal sterker te worden. Hun kracht en zelfvertrouwen groeide. Ik gun dit iedere vrouw!Of het nu gaat om nieuwe PR's met het trainen, beter 'nee' leren zeggen, een zelfverzekerdere blik in de spiegel.. het begint met uit de comfortzone te stappen.Ik help je graag hierbij.