In Nederland is de zon slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander behoefte in plaats van luxe, vooral in de donkere maanden. Maar ook als je veel binnen werkt, een lichte huid hebt, de zon vermijdt, veel zonnebrand gebruikt of je huid bedekt is.
Dit hormoon (ja, vitamine D is een hormoon) ondersteunt het immuun- en hormoonsysteem en zorgt voor het behoud van sterke botten.
Vitamine D bevordert de absorptie van calcium. Dit kan echter een problematisch effect geven wanneer vitamine D-suppletie in hoge dosering (vanaf 75 mcg) nodig is om een bepaald gezondheidsbevorderend effect te bereiken. Of wanneer er niet gelet wordt op de inname van magnesium en K2 bijvoorbeeld.
De zonnevitamine zorgt namelijk voor een verhoogde calciumopname, maar reguleert niet waar al dat extra calcium terecht komt. Hierdoor kunnen er ongewilde calciumophopingen ontstaan in nieren en bloedvaten. Hier verschijnt bloedbroeder vitamine K2 op het toneel. Deze calciumdistributeur zorgt voor de opname van calcium in het botweefsel, de plek waar het mineraal nodig is.
Goed om te weten: gebruik naast vitamine D ook altijd een magnesium supplement (magnesium tauraat of malaat bijvoorbeeld). Om vitamine D3 op te nemen (uit suppletie, maar ook vanuit de zon) heeft het lichaam namelijk magnesium nodig. Helaas is magnesium hét mineraal wat als eerste geroofd wordt bij stress en zit het tegenwoordig ook niet meer in hoge hoeveelheden in onze voeding.
Dosering: neem elke ochtend of avond 2 druppels. Dit komt neer op zo'n 62 mcg vitamine D. Druppel het op je maaltijd of vinger en lik het op.
Weet: kom je in de zomermaanden (mei tot september) dagelijks buiten en spendeer je langer dan 1 uur in de zon? Zonder zonnebril en met een onbedekte huid? Dan hoef je weinig/geen vitamine D te suppleren. Let wel goed op dat je je huid langzaam laat wennen aan de eerste zonnestralen. En niet op de eerste de beste zomerdag zonder zonnebrand gaat bakken op het strand. Dat is natuurlijk niet verstandig!
Disclaimer: gebruik je medicatie, zoals bloedverdunners? Of twijfel je over het gebruik van een supplement? Raadpleeg dan altijd eerst je arts voordat je supplementen gaat slikken. Vitamine K kan niet bij alle bloedverdunners. Slik dan gewoon losse D3.