Wat zijn adaptogenen en waar zijn ze goed voor?
05 april 2023 
2 min. leestijd

Wat zijn adaptogenen en waar zijn ze goed voor?

Ze zijn ons nog relatief onbekend, maar dat betekent niet dat adaptogenen nieuw zijn! 

Wat zijn adaptogenen? De wonderbaarlijke effecten van deze kruiden worden al eeuwenlang gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde.

Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de (hormonale) balans van het lichaam kunnen herstellen en fysieke en psychologische stressreacties kunnen verminderen. Het Latijnse woord "adaptogen" betekent: aanpassen, dat is waarin adaptogenen je helpen. Ze helpen je lichaam zich aan te passen aan een bepaalde stressor en helpen hierbij om weer in balans te komen.

Hoe adaptogenen te gebruiken?

Afhankelijk van het type en de smaak kunnen adaptogenen eenvoudig aan je dieet worden toegevoegd. Doe het bijvoorbeeld in yoghurt en roer het, mix het met sap of smoothies, of doe het in je thee of latte.

Wanneer het lichaam stress ervaart, worden in de bijnieren cortisol en adrenaline vrijgegeven om het lichaam klaar te maken om te vechten of te vluchten. Is er vaak of langdurig sprake van stress, dan wordt cortisol voortdurend vrijgegeven en blijven de bloeddruk en bloedsuikerspiegel hoog. Dit kan nadelige invloed hebben op de functies van de bijnieren en schildklier en verhoogt het risico op allerlei gezondheidsproblemen zoals o.a. vermoeidheid, slaapproblemen, gewichtstoename, gewrichtspijn, verhoogde ontsteking of depressie.

Adaptogenen hebben een positief effect op het bijnieren stelsel dat de hormonale respons beheert van het lichaam wanneer er sprake is van stress.

Dit maakt adaptogenen geschikt als aanvulling op een gezonde levensstijl en als ondersteuning voor het immuunsysteem, de gemoedstoestand of het energieniveau.

Er zijn verschillende soorten adaptogenen, maar de twee belangrijkste adaptogenen zijn Ashwaganda en Rhodiola. Ze helpen bij het verlagen van stress en voor ontspanning in het lichaam en zijn goed voor een goede geestelijke balans. Het is vooral de combinatie van deze twee adaptogenen samen die zorgen voor een sterke adaptogene werking in je lichaam.

Wat voor soorten zijn er nog meer? 

De lijst met adaptogenen is eindeloos, maar hier de bekende:

Ashwaganda
Waarschijnlijk het meest bekende adaptogeen. Ashwagandha speelt een belangrijke rol in de Ayurveda en wordt ook wel het "koninklijke kruid" genoemd. Dit adaptogeen helpt het lichaam zich aan te passen aan stressvolle situaties door de aanmaak van cortisol te reguleren, de stemming te verbeteren en gemoedsrust te bieden.

Chaga
Deze paddenstoel groeit in Scandinavië. Chaga is goed voor de darmen en de spijsvertering. Het kan je immuunsysteem versterken, je afweer versterken en angst, stress en nervositeit verminderen.

Maca
Maca Wortels groeien onder extreme weersomstandigheden in het Andesgebergte van Peru. Deze situaties zorgen ervoor dat Maca een zeer hoog aanpassingsvermogen heeft. Het kan worden gebruikt om menopauzale symptomen te verlichten en de cyclus te ondersteunen. Het kan ook je libido verhogen en je meer energie geven.

Maca heeft een zeer hoge voedingswaarde: het bevat veel goed opneembare vitamines, antioxidanten en mineralen (vooral ijzer). Rhodiola: Rhodiola rosea (of rozenwortel) stimuleert vermoeidheid en verlicht rusteloosheid. Het houdt je geest helder en geeft je meer focus. Onder stress reguleert het de hormonale reacties van het lichaam, vooral door de niveaus van dopamine en serotonine in de hersenen te verhogen. Rhodiola is ook goed voor de spijsvertering.

Reishi
Net als Mushroom Chaga versterkt dit poeder de natuurlijke werking van het immuunsysteem, kalmeert het zenuwstelsel, is goed voor het hart en verbetert de bloedsomloop. Wat u moet weten: Reishi is een zacht adaptogeen. Om het meeste uit de voordelen van dit adaptogeen te halen, moet u het voor een bepaalde tijd gebruiken.

Over de schrijver
Hoi mijn naam is Anthony! Je bent er misschien wel achter dat alleen minder eten en meer bewegen niet (altijd) werkt. Factoren zoals slaap, ademhaling, stressmanagement en nog veel meer hebben namelijk een enorme impact op je gezondheid en daarmee ook je resultaat.Of je enkel komt voor gewichtsverlies of dat je gewoonweg fitter wilt zijn, mijn missie is om jou krachtig te laten voelen, rust in je hoofd te laten ervaren en boordevol energie in je lijf om te kunnen floreren. En ik schrijf hier dan ook graag over.