Beter ontspannen en meer energie voor ondernemers
08 september 2023 
5 min. leestijd

Beter ontspannen en meer energie voor ondernemers

Als ondernemer ben je waarschijnlijk altijd druk in de weer. Je hebt deadlines te halen, vergaderingen bij te wonen en zakelijke beslissingen te nemen. In deze hectische wereld kan het lastig zijn om tijd te vinden voor ontspanning. Toch is ontspanning ontzettend belangrijk voor je gezondheid en welzijn.

Als je niet genoeg ontspant, kun je last krijgen van stress, vermoeidheid en een afname van je energie en focus. Het is daarom van essentieel belang om tijd te nemen voor ontspanning en zo je batterij op te laden. In deze blog wil ik je daarom graag tips geven om beter te ontspannen, zodat je meer energie en focus hebt om te blijven ondernemen. Of je nu behoefte hebt aan korte momenten van ontspanning gedurende de dag of juist een dagje helemaal wilt ontspannen, deze tips kunnen je helpen om beter te ontspannen en meer energie te krijgen.

Waarom is ontspanning belangrijk

We gaan je niet vertellen dat je nu elke dag yoga en meditatie moet doen en gember thee moet drinken, maar hier vaker voor kiezen kan wel bijdragen aan rust. Je wilt met energie ondernemen en grootse dingen doen. De boog mag best gespannen zijn, maar je wilt hier meer controle over hebben en ontspannen wanneer nodig is. Door regelmatig tijd te nemen om te ontspannen, kan je jezelf beschermen tegen fysieke, mentale en emotionele uitputting.

Het is belangrijk om te begrijpen dat ontspanning geen luxe is, maar een noodzaak. Het is onderdeel van het grote geheel. Zonder ontspanning geen inspanning en vice versa. Tijd nemen om te ontspannen kan het lichaam en de geest helpen om te herstellen van de constante druk en stress van het werk. Het kan helpen om angst te verminderen, de stemming te verbeteren en het gevoel van gezondheid te vergroten. Door regelmatig tijd te nemen om te ontspannen, kunnen ondernemers ook hun creativiteit en productiviteit verhogen, waardoor ze effectiever kunnen zijn in hun werk.

Er zijn talloze manieren waarmee je kan ontspannen, van stretchen en korte stiltes/meditaties tot massages en wandelen in de natuur. Het belangrijkste is om een activiteit te kiezen die past bij de persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Door regelmatig tijd te nemen om te ontspannen, kan je meer energie en focus krijgen om succesvol te zijn in je werk en je leven.

Symptomen dat je meer ontspanning kan gebruiken

Natuurlijk, hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die wij veelvuldig zien en erop kunnen wijzen dat het tijd is om te ontspannen:

Slaapproblemen: Als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen, te blijven slapen of niet uitgerust wakker wordt, kan dit een teken zijn dat je lichaam te gestrest is. Verbeter je slaap met deze tips en inzichten.

Vermoeidheid: Als je vermoeidheid voelt, zelfs na een goede nachtrust, kan dit ook een teken zijn dat je lichaam behoefte heeft aan ontspanning.

Prikkelbaarheid: Als je snel geïrriteerd raakt door kleine dingen of jezelf overweldigd voelt door stress, is het misschien tijd om wat tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen.

Fysieke symptomen: Stress kan zich ook manifesteren in fysieke symptomen zoals hoofdpijn, nek- en rugpijn, spijsverteringsproblemen, enz. Als je merkt dat je deze symptomen hebt, kan het tijd zijn om te ontspannen.

bloeddruk meten

Verhoogde bloeddruk en hartslag: Als je merkt dat je hartslag en/of constant verhoogd is, kan dit een teken zijn van overmatige stress en spanning in je lichaam. Bij Ongekend Gezond houden we dit graag in de gaten. Om dit zelf in de gaten te houden kan je deze hier aanschaffen.

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en tijd te nemen voor ontspanning om te voorkomen dat stress zich ophoopt en leidt tot ernstige gezondheidsproblemen.

Hoe kun je ontspanning inplannen in je drukke agenda?

Ontspanning inplannen kan een uitdaging zijn, vooral als je ondernemend bent. Maar het is belangrijk om te onthouden dat ontspanning een essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl. Eerst moet je het nut van ontspanning inzien. Anders heeft het geen zin. Zie je dit in? Top. Nu de tools inplannen. Hier zijn enkele tips om ontspanning in te plannen in je drukke agenda:

  1. Maak het een prioriteit: Stel ontspanning als prioriteit in, in plaats van een optie. Dit betekent dat je het op dezelfde manier plant als een belangrijke zakelijke afspraak. Reserveer tijd in je agenda voor ontspanning en respecteer deze tijd.

  2. Kies activiteiten die bij jou passen: Ontspanning kan voor iedereen anders zijn, dus kies activiteiten die bij jou passen en die je leuk vindt om te doen. Misschien vind je het leuk om te fietsen, sporten, yoga te doen of te mediteren. Misschien wil je gewoon een boek lezen of een wandeling maken in de natuur. Het belangrijkste is dat je activiteiten kiest die je helpen ontspannen en die je stress verminderen.
Coach Anthony vindt het heerlijk om vaker naar de sauna te gaan of ontspanningsmassage vast in te plannen.  
Coach Joris haalt ontspanning uit fietsen en ademwerk. En na een koude training.
Coach Sophie haalt haar meeste ontspanning uit buiten zijn in de natuur.

3. Maak het een gewoonte: Ontspanning moet een gewoonte worden. Plan het regelmatig in je agenda, bijvoorbeeld elke week of zelfs dagelijks, denk aan korte pauzes. Het kan ook nuttig zijn om een vaste tijd en plaats te kiezen om te ontspannen, zodat het een deel van je routine wordt en je er niet steeds aan hoeft te denken.

Hulp bij ontspanning

helpende hand

Als ondernemer ben je waarschijnlijk gewend om alles zelf te doen. Je neemt verantwoordelijkheid voor alles wat er gebeurt en zorgt dat het bedrijf goed draait. Maar soms is het gewoon te veel. Soms stapelt de stress zich op en voel je je overweldigd. Dan is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken.

Hulp zoeken kan veel verschillende vormen aannemen, afhankelijk van wat het beste bij jou past. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan ondersteuning van vrienden of familieleden, of dat je een gesprek wilt hebben met een collega of mentor. Misschien wil je professionele hulp zoeken bij een psycholoog of coach.

Het is belangrijk om te onthouden dat hulp zoeken geen teken van zwakte is, maar juist van kracht. Het betekent dat je erkent dat je je niet goed voelt en dat je actief stappen onderneemt om daar verandering in te brengen. Wij zien dat veel ondernemers ontzettend goed zijn in wat ze doen en hierdoor het moeilijker vinden om de keuze te maken om hulp te zoeken. Uiteindelijk zijn ze ontzettend blij dat iemand met expertise mee kijkt en ze vertelt wat werkt voor hun.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken waarom ontspanning belangrijk is voor ondernemers en hoe je ontspanning kunt inplannen in je drukke agenda. Ook hebben we tips gegeven voor stressvermindering en het belang van tijdig hulp zoeken besproken.

Onthoud dat het plannen van ontspanning net zo belangrijk is als het plannen van werkafspraken. Neem de tijd om te ontspannen en laad jezelf op om het beste uit jezelf te halen. Als je merkt dat je stress niet kunt beheersen en dat dit invloed heeft op je prestaties en kwaliteit van leven, aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Plan vandaag nog tijd in je agenda voor ontspanning en voeg het toe aan je dagelijkse routine. Probeer de tips die we hebben gegeven en voel hoe ontspanning je kan helpen bij het behoud van een gezonde levensstijl en succesvol ondernemerschap.

Zoek je een verbetering in je algehele gezondheid? Plan dan een kennismaking in.

Ook Ongekende Gezondheid ervaren?


Over de schrijver
Hoi mijn naam is Anthony! Je bent er misschien wel achter dat alleen minder eten en meer bewegen niet (altijd) werkt. Factoren zoals slaap, ademhaling, stressmanagement en nog veel meer hebben namelijk een enorme impact op je gezondheid en daarmee ook je resultaat.Of je enkel komt voor gewichtsverlies of dat je gewoonweg fitter wilt zijn, mijn missie is om jou krachtig te laten voelen, rust in je hoofd te laten ervaren en boordevol energie in je lijf om te kunnen floreren. En ik schrijf hier dan ook graag over.