Verhoog je weerstand: praktische tips voor een sterker immuunsysteem
17 april 2023 
4 min. leestijd

Verhoog je weerstand: praktische tips voor een sterker immuunsysteem

Hoe verbeter je je immuunsysteem?

Het idee om je immuniteit te versterken is goed, maar de mogelijkheid om dit te doen is om verschillende redenen best lastig. Het immuunsysteem is precies dat: een systeem, geen enkele entiteit. Om goed te kunnen functioneren, heeft het evenwicht en harmonie nodig. In deze blog willen we je inzicht geven wat er allemaal invloed op kan uitoefenen en hoe jij je immuunsysteem kan versterken. 

Wat doet het immuunsysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken. 

De verschillende verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem stoppen aanvallen op het lichaam en ruimen deze op. De informatie van een aanval wordt vervolgens opgeslagen en onthouden. Zo weet het lichaam bij een tweede aanval hoe het een virus of bacterie effectief kan verslaan. Het immuunsysteem van een kind bevat nog maar weinig informatie. Een kind is daardoor vatbaarder voor specifieke virussen, zoals waterpokken. 

Het immuunsysteem is continu aan het werk. Dit merk je pas wanneer er een infectie ontstaat. Dan krijg je klachten zoals koorts, hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen waaronder:

  • Bacteriën.
  • Virussen.
  • Schimmels.
  • Parasieten.

Het immuunsysteem bestaat uit verschillende verdedigingslinies:

  1. Uitwendige aangeboren eerste afweerlijn: huid, slijmvliezen, neushaar, trilharen in de luchtweg en verschillende uitscheidingsproducten zoals speeksel, talg, tranen, zweet, urine en maagzuur.
  2. Inwendige aangeboren tweede afweerlijn: gebruikt koorts en valt door middel van verschillende cellen en eiwitten de ongewenste indringers aan
  3. Inwendige verworven derde afweerlijn: treedt op bij een specifieke onbekende indringer. Dit systeem heeft een geheugen waardoor er bij een volgende keer beter gereageerd kan worden.

Wat kunnen klachten zijn?

Vraag jij je af of je een verzwakt immuunsysteem hebt? Als je op onderstaande vragen met ‘ja’ antwoordt, kan dat het geval zijn.

  • Ben je in de winter met regelmaat verkouden of ziek?
  • Als je verkouden of ziek bent, duurt dit dan langer dan een week?
  • Heb je met regelmaat huidklachten of eczeem?
  • Kun je de kwaliteit van je gebit beschrijven als slecht? (last van bloedend tandvlees, gaatjes, etc.)
  • Neem je vaker dan 1 keer per dag een douche, waardoor de vettige beschermlaag van je huid vermindert?
  • Heb je na het eten regelmatig een dip?
  • Heb je wel eens last van obstipatie of diarree?
  • Gezonde manieren om je immuunsysteem te versterken


Je eerste verdedigingslinie is om te kiezen voor een gezonde levensstijl.

 Het volgen van algemene richtlijnen voor een goede gezondheid is een van de betere stappen die je kunt nemen om jouw immuunsysteem op natuurlijke wijze goed te laten werken. Elk deel van je lichaam, inclusief je immuunsysteem, functioneert beter wanneer het wordt beschermd tegen aanvallen van buitenaf en wordt ondersteund door strategieën voor een gezond leven, zoals deze: 

  • Rook niet. Nicotine vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer vermindert. Tegelijkertijd bevat tabaksrook koolmonoxide, een gas dat veel sneller bindt aan hemoglobine dan zuurstof en zo de zuurstof in het bloed verdringt. Roken vermindert de conditie en verzwakt het immuunsysteem. Je hebt door het roken ook meer vitamine C nodig.
  • Eet een dieet met veel fruit en groenten; dit draagt bij aan genoeg vitamines en mineralen binnen krijgen. Belangrijk is dat je voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen je ook helpen met het verbeteren van je weerstand.
  • Beweeg dagelijks. Voldoende bewegen is essentieel. Zowel matig intensief zoals wandelen als een wat hogere intensiteit zoals krachttraining dienen wekelijks uitgevoerd te worden.
  • Doe minimaal 2-3 keer per week aan krachttraining. Krachttraining draagt bij aan het versterken van de immuuncellen. (1) 
  • Douche geregeld koud. Door koud te douchen train je de warmteregulatie van je systeem (2) 
  • Zorg voor een gezond gewicht. Een hoog vetpercentage verhoogt je ontstekingswaarden. Dit is een belasting voor je immuunsysteem. 
  • Als je alcohol drinkt, drink dan met mate. En altijd water bij de wijn.
  • Slaap voldoende, ideaal is tussen de 7-9 uur per nacht; Onze slaap zorgt ervoor dat we afweerstoffen aanmaken die ons beschermen tegen bacteriën en virussen. Wie een chronisch slaapgebrek heeft, is vatbaarder voor ziektes en chronische aandoeningen, doordat het afweersysteem verzwakt en de immuniteit daalt. 
  • Tijden van stress zijn prima als we daarna ook goed kunnen ontspannen. Langdurige stress en niet goed kunnen ontspannen is enorm belastend voor ons immuunsysteem.
  • Supplementen: als toevoeging kunnen supplementen een mooi extraatje vormen. De basis van voeding, stress management, bewegen en krachttraining moet wel op orde zijn om je hier aan te wijden. Enkele supplementen die wij adviseren bij het versterken van het immuunsysteem zijn: Zink+koper, Cod liver oil, Vitamine C en Vitamine E.

Conclusie:

In deze blog hebben we besproken hoe je op verschillende manieren je immuunsysteem kunt versterken en je weerstand kunt verbeteren. Door een gezonde levensstijl te hanteren en bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet, kun je je lichaam helpen zichzelf te beschermen tegen ziekten en infecties. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen en voldoende te slapen om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Ook het verminderen van stress kan een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je immuunsysteem in topconditie blijft en kun je gezond en fit blijven.

Lukt het je niet om bovenstaande tips toe te passen en een verbetering te zien? Wacht niet langer en schakel een professional in. Onze experts staan voor je klaar. Hier kan je een afspraak in plannen. 

Deze blog is onderdeel een reeks blogs van onze GezondheidsCheck. Wil je weten waar jouw gezondheid staat? Doe dan hier de Check!

Bronnen

  1. Campbell, J. P., Turner, J. E., Smith, R. M., Childs, E. W., & Carlson, L. A. (2019). The immunological impact of concurrent endurance and resistance exercise training: A systematic review. Frontiers in immunology, 10, 2257.
  2. Brenner, I. K., Castellani, J. W., Gabaree, C., Young, A. J., Zamecnik, J., Shephard, R. J., & Shek, P. N. (1999). Immune changes in humans during cold exposure: effects of prior heating and exercise. Journal of Applied Physiology, 87(2), 699-710.
Over de schrijver
Hoi mijn naam is Anthony! Je bent er misschien wel achter dat alleen minder eten en meer bewegen niet (altijd) werkt. Factoren zoals slaap, ademhaling, stressmanagement en nog veel meer hebben namelijk een enorme impact op je gezondheid en daarmee ook je resultaat. Of je enkel komt voor gewichtsverlies of dat je gewoonweg fitter wilt zijn, mijn missie is om jou krachtig te laten voelen, rust in je hoofd te laten ervaren en boordevol energie in je lijf om te kunnen floreren. En ik schrijf hier dan ook graag over.