Waarom wij fan zijn van Keltisch zeezout
02 maart 2023 
in Voeding
3 min. leestijd

Waarom wij fan zijn van Keltisch zeezout

Zout is essentieel voor je lichaam 

We hebben geleerd dat veel zout binnenkrijgen niet goed is voor onze gezondheid. Echter hoor je niks over de risico's van juist te weinig (goed) zout. Jouw lichaam bestaat namelijk voornamelijk uit water en zout. Zouten zijn essentieel voor het lichaam! Wist je bijvoorbeeld dat het hart het orgaan is met het hoogste gehalte zout van alle organen? Om optimaal te kunnen voldoen aan zenuwimpulsen en spiercontracties heeft het hart meer zout nodig dan andere organen. Naast dat het voor zenuwimpulsen en spiercontracties zorgt, heeft zout ook andere functies zoals:

  1. het zorgen voor een optimale vochtbalans;
  2. het transporteren van voedingsstoffen en afvalstoffen van en naar de spieren;
  3. het aanmaken van maagzuur;
  4. het in balans houden van mineralen zoals magnesium en calcium.

Zout balans 

Het lichaam gebruikt elektrolyten (zouten, zoals natrium en chloride) om te hydrateren. Daarnaast verliest het lichaam ook elektrolyten bij inspanning of zweten. Het zout in je lichaam komt in een bepaalde samenstelling en verhouding. Te veel specifiek zout, zoals natrium, kan onevenwichtigheden veroorzaken. Je lichaam streeft constant naar balans en verhoogt de hoeveelheid andere zouten om het evenwicht te herstellen. 

Gebruik natuurlijk zout 

Net zoals je je vochtbalans moet aanvullen met water, dien je ook je zouthuishouding op te laden met zouten. Zoutinname heeft alleen zin als het zout ook daadwerkelijk door je lichaam wordt opgenomen. Dit komt alleen voor bij puur natuurlijke zouten zoals Keltisch zout. 

Wat is Keltisch Zeezout? 

Keltisch zeezout is echt zeezout: onbehandeld, ongeraffineerd, ongewassen. Het is puur natuur. Keltisch zeezout wordt zorgvuldig geselecteerd in Bretagne, Frankrijk, met behulp van traditionele Keltische methoden van 2000 jaar geleden. Hierdoor wordt de mineralenbalans perfect op peil gehouden. In tegenstelling tot normaal tafelzout, bevat Keltisch zout meer dan 70 mineralen en sporenelementen zoals magnesium, kalium, natrium, calcium en zink. Deze mix van mineralen en sporenelementen met optimale samenstelling passen precies bij de samenstelling van je bloed. Om deze reden heeft Keltisch zout dan ook geen invloed op de bloeddruk. 

Keltisch zout is puur, grijs, licht vochtig en in de zon gedroogd. Het geeft het water een aangename smaak en maakt het gemakkelijker om te drinken. 

Keltisch zout heeft verschillende gezonde eigenschappen. 

De verhouding mineralen tot sporenelementen komt overeen met 98% van het bloed. Hierdoor kan Keltisch zout niet alleen direct in het bloed worden opgenomen, maar is het ook direct in de juiste verhoudingen beschikbaar. 

  • Het bevat magnesium, een zeer belangrijk mineraal, wat een bloeddruk verlagend effect heeft. 
  • Het stimuleert de maagzuurproductie. Maagzuur is essentieel voor een goede spijsvertering.  
  • Keltisch zout helpt vitamines beter op te nemen. 

Verschillen tussen Keltisch zeezout en ander (zee)zout 

Tafelzout

Tafelzout is in tegenstelling tot Keltisch zout een bewerkt product, wat nauwelijks door het lichaam wordt opgenomen. Het wordt gebleekt, gereinigd met chemicaliën en op hoge temperaturen bewerkt. Het gevolg is dat veel belangrijke mineralen verloren gaan in dit bewerkingsproces en je een zout overhoudt dat voornamelijk uit alleen natrium en chloride bestaat, dat potentieel de bloeddruk verhoogt. 

Weet wel dat hoge bloeddruk niet alleen met te veel zouten eet. Factoren zoals bewegen, overgewicht en / of stress spelen een enorme rol. Veel bewerkt eten, te weinig bewegingen, overgewicht en vaak met te veel stress. Bewerkt (zee) zout bevindt zich in bewerkte producten zoals brood, soep, cake en snoepjes. 

Himalaya zout 

Himalaya's zijn landelijk zout en wordt geoogst van het oude land (Pakistan). De naam Himalaya is niet gerelateerd aan de bergen van de berg van Himalaya, het komt uit het woord Halit. Het zout wordt in de zon gedroogd en bestaat uit 97% natriumchloride, de overige 3% zijn andere mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.

Conclusie 

Kies volledig zout dat de mineralen van het lichaam aanvult, in plaats van ze uit te putten. Daarom is Keltisch zout een van de betere keuzes. Wij raden het gebruik van algemeen verwerkte (geraffineerde) zouten af. Ze ontnemen je lichaam niet alleen mineralen, ze verhogen ook je bloeddruk. 

Hoeveel zout mag je op een dag eten? 

Een goede richtlijn voor volwassenen is maximaal 5 gram zout per dag. De hoeveelheid zout die je nodig hebt, is per persoon verschillend. Dit is onder andere afhankelijk van hoeveel je zweet. Zoals je hierboven gelezen hebt verlies je namelijk elektrolyten door te zweten.

Het probleem met de voeding van tegenwoordig is dat er in veel bewerkte voedingsmiddelen veel (tafel)zout zit. Sneetjes brood bevatten al 0,44 gram zout. Ruim 85% van de Nederlandse bevolking eet te veel zout. Volwassen mannen gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen gemiddeld 7,5 gram per dag.  

Hoeveel zout bevat een bepaald product?

Het zout staat op het etiket vermeld als natrium. Dit is niet de juiste hoeveelheid zout in het betreffende product. Eén gram natrium komt overeen met ongeveer 2,5 gram zout. Als op het etiket staat dat het product 0,4 gram natrium bevat, moet je dit vermenigvuldigen met 2,5 en weet je dat het product 1,0 gram zout bevat. 

Tips voor het nemen van Keltisch zeezout 

Vind je het spannend om meer zout te gebruiken? De eerste stap is om te stoppen met het eten van bewerkte producten. Geen pakjes, zakjes of producten met een lange ingrediëntenlijst. Ga terug naar echte voeding, veel groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten. 

Combineer dan Keltisch zeezout met andere kruiden en specerijen om de smaak van jouw eten op een natuurlijke manier te versterken en jouw mineralen goed aan te vullen. Zelf gebruiken wij Keltisch zeezout bij het bereiden van het eten, als pre-workout met een glas water of in de ochtend in een glas warm water. Een halve theelepel is genoeg. 

Over de schrijver
Hoi ik ben Sophie van Ongekend Gezond. In de afgelopen jaren heb ik enorm veel vrouwen mogen helpen lichamelijk en mentaal sterker te worden. Hun kracht en zelfvertrouwen groeide. Ik gun dit iedere vrouw! Of het nu gaat om nieuwe PR's met het trainen, beter 'nee' leren zeggen, een zelfverzekerdere blik in de spiegel.. het begint met uit de comfortzone te stappen. Ik help je graag hierbij.