De kracht van bottenbouillon!
03 april 2023 
3 min. leestijd

De kracht van bottenbouillon!

Waarvoor gebruik je bottenbouillon? 

Bottenbouillon is tegenwoordig een hot topic. Het is een trendy ingrediënt in alles, van soepen en stoofschotels tot smoothies en zelfs koffie. Bottenbouillon bevat veel voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Het bevat veel collageen, wat helpt bij het bevorderen van een gezonde huid, haar, nagels en gewrichten. Het bevat ook gelatine, dat kan helpen de immuunfunctie te versterken door de grootte van uw lymfocyten (witte bloedcellen) te vergroten.

Bottenbouillon wordt vaak gemaakt met runder- of kippenbotten, maar kan ook gemaakt worden met vis- of lamsbotten. De botten worden urenlang gestoofd (48-72 uur) totdat ze hun merg in de vloeistof eronder loslaten. Hierdoor ontstaat een rijke vloeistof die vol zit met voedingsstoffen zoals collageen en gelatine.

Wij maken het zelf (recept staat onderaan de blog) of halen het bij Bab's bone broth. Deze zijn echt heel goed.

Wat is bottenbouillon?

Bottenbouillon wordt gemaakt van dierenbotten die gedurende lange tijd sudderen totdat ze uit elkaar beginnen te vallen en hun merg in de vloeistof eronder vrijgeven. Dit proces creëert een rijke vloeistof die vol zit met eiwitten, collageen en gelatine — alle voedingsstoffen die helpen om je lichaam sterk en gezond te houden!

Bottenbouillon bevat mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor en silicium; aminozuren zoals glycine, proline en glutamine; collageen eiwitten; en in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.

Bottenbouillon is een beetje anders dan de bouillon die je in de supermarkt kunt kopen. Bottenbouillon wordt gemaakt van dierlijke botten en mogelijk groenten. Deze bouillon wordt zeer lang geweekt (24-72 uur) om ervoor te zorgen dat alle waardevolle voedingsstoffen uit de botten in de bouillon terecht komen.

Gewone soepen uit de winkel en zelfgemaakte soepen worden vaak gewoon gemaakt van vlees en groenten en missen de waardevolle aanvulling van botten. Overigens zijn deze soepen vaak bewerkt. Ze zijn daarom minder voedzaam. Dit is geen vervanging voor goede bottenbouillon!

Ons advies is dat je 2x250ml per week neemt voor optimaal effect. Meer is natuurlijk beter!

Gezondheidsvoordelen met bottenbouillon 

Gezondere darmen 
De gelatine in de bouillon helpt de darmwand te herstellen, zorgt voor een gezonde spijsvertering en een goede opname van vitaminen en mineralen. Een gezonde darm is belangrijk voor de algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen veel baat hebben bij het drinken van bottenbouillon.

Goed voor huid, haar en nagels
Bottenbouillon bevat collageen. Collageen is een soort lijm voor ons lichaam. Het is niet alleen belangrijk voor sterke botten en gezonde gewrichten, maar ook voor een elastische huid, haren en nagels. Collageen wordt in het lichaam geproduceerd, maar neemt af met de leeftijd. Het compenseren hiervan kan dit proces vertragen.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen
Aminozuren die worden aangetroffen in bottenbouillon, vooral glycine, cysteïne en glutamine, hebben ontstekingsremmende effecten. Glutamine helpt vooral het darmherstel.

Het helpt bij verkoudheid, griep en andere infecties
De aminozuren arginine, cysteïne en glutamine versterken het immuunsysteem. Wist je dat cysteïne een slijmoplossend effect heeft, zoals acetylcysteïne dat in veel slijmoplossers en hoestmiddelen zit. Het is geen verrassing dat kippensoep je een beter gevoel geeft als je ziek bent.

Goed voor sterke botten
De mineralen en aminozuren in bottenbouillon, met name calcium en magnesium, zorgen voor sterke botten. De aminozuren glucosamine en chondroïtine, die veel voorkomen in bottenbouillon, zorgen voor soepele gewrichten. Dus mensen met gewrichtsproblemen kunnen er echt baat bij hebben. Veel mensen met gewrichtsproblemen nemen glucosamine als voedingssupplement.

Recept die we vaak zelf gebruiken:

Ingrediënten:

  • 1 kg runderbotten
  • 2 uien met schil
  • 2 wortels, wat sperziebonen of asperge(schillen), bijna alle groente kan
  • 3 laurierblaadjes
  • keltisch zeezout
  • scheut appelazijn
  • circa 2 liter water
  • optioneel; ossestaart, schenkel of stoofvlees
  • optioneel bol knoflook
  • optioneel; peterselie, peper, kruidnagel of andere kruiden

Bereiding:

  • Voeg alle ingrediënten samen in een grote slowcooker. Je kan dit ook met een pan doen! Voeg het keltisch zeezout (mag wel flink wat zijn) en kruiden toe.
  • Schenk er net zo veel water bij tot alle ingrediënten onder staan, maar houd nog wel een paar cm over tot de rand van de pan.
  • Zet de slowcooker op standje 'slow'. En je mag het zeker 48-72 uur aten trekken. Hoe langer het op staat, hoe meer gelatine de bouillon straks bevat.
  • Kijk tijdens het sudderen zo nu en dan in de pan. Als er lelijke of smerige dingetjes op het oppervlakte zitten mag je dit er af scheppen met een lepel en weggooien. Des te puurder de dieren waarvan je de botten gebruikt, des te minder je hiervan zult zien. Vet mag er natuurlijk wel op drijven, dat hoort zo.
  • Schep na afloop de grote stukken uit de pan en schenk de bouillon door een zeef in een andere pan of grote kom.
  • Laat de bouillon eerst op kamertemperatuur komen en zet deze vervolgens in de koelkast. Schep het vetlaagje van de bouillon af. Als het goed is, is de bouillon nu dik geworden en lijkt het op gelatinepudding.
  • Vries eventueel een deel van de bouillon in voor later gebruik.

Of haal het bij Babs!

Over de schrijver
Hoi mijn naam is Anthony! Je bent er misschien wel achter dat alleen minder eten en meer bewegen niet (altijd) werkt. Factoren zoals slaap, ademhaling, stressmanagement en nog veel meer hebben namelijk een enorme impact op je gezondheid en daarmee ook je resultaat.Of je enkel komt voor gewichtsverlies of dat je gewoonweg fitter wilt zijn, mijn missie is om jou krachtig te laten voelen, rust in je hoofd te laten ervaren en boordevol energie in je lijf om te kunnen floreren. En ik schrijf hier dan ook graag over.