Hoe blijf je fit en gezond met een druk bestaan? Ontdek onze tips
10 mei 2023 
6 min. leestijd

Hoe blijf je fit en gezond met een druk bestaan? Ontdek onze tips

In onze drukke levens is het soms lastig om gezonde keuzes te maken en deze vol te houden. Werkdruk, ongezonde voeding en slechte nachtrust zijn slechts enkele factoren die ons energielevel en fitheid kunnen aantasten. Maar we willen ons toch graag krachtig, energiek en fit voelen. Daarom gaan we in deze blog bespreken hoe je goed kunt blijven eten en sporten, zelfs als je een druk bestaan hebt. Bij Ongekend Gezond hebben we veel expertise opgebouwd op het gebied van gezondheid en we willen jou graag helpen om jouw doelen te bereiken. In deze blog delen we enkele handige tips en tricks om een gezonde levensstijl te behouden.

Tip 1: Plan vooruit

Een van de grootste uitdagingen bij het behoud van een gezonde levensstijl is tijd vinden om te sporten en gezond te eten. Als ondernemer in Den Haag heb je waarschijnlijk een drukke agenda en veel verantwoordelijkheden die veel tijd in beslag nemen. Het is daarom belangrijk om vooruit te plannen. 

Neem zondag een uur de tijd om te kijken waar je 2 à 3 keer per week een uur kan sporten. Stel hoge prioriteit om dit te halen en zie het als iets essentieels net als eten. Je wilt namelijk met kracht en energie blijven ondernemen. De juiste vorm van fitness zorgt ervoor dat je dit kan blijven doen.

Net zoals je trainingen wil je je voeding inplannen. Begin met het plannen van je maaltijden voor de week en bereid ze voor als je tijd hebt. Bij veel mensen is zondag hier een goed moment voor. Dit bespaart je tijd en zorgt ervoor dat je gezonde maaltijden binnen handbereik hebt als je een drukke dag hebt. Zo maak je jouw gezondheid prioriteit en voorkom je dat het onderaan je to-do-lijstje belandt.

Je hebt veel opties die je tijd besparen. Deze kunnen wat meer kosten, maar als je tijd waardevoller vindt, is dit een mooie oplossing, namelijk: 

  • Boodschappen laten bezorgen door Crisps of soortgelijk.
  • Boodschappen laten bezorgen door BoereGoed
  • Voedzame kant-en-klare maaltijd van de HealthyChef (zijn heel lekker)
  • Onze voedingsapp die je helpt bij voedzame recepten.

Ongekend Gezond kan je helpen bij het maken van een persoonlijk plan dat past bij jouw drukke schema. Samen kunnen we kijken naar wat werkt voor jou en hoe je het beste kunt plannen om gezond te blijven.

Tip 2: Maak gezonde voeding eenvoudig

Je wilt energie en de vaart erin houden bij het ondernemen. Uitgebreid koken, en dat 3 keer per dag, om maar voedzaam te eten kan een struikelblok zijn qua tijd. Echter hoeft voedzaam eten niet veel tijd te kosten. Je moet gewoonweg beter worden in voedzame recepten kiezen.

Als je geen gezonde opties bij de hand hebt, is het gemakkelijk om te vallen voor ongezonde snacks of fastfood. Maar met de juiste planning en voorbereiding kun je gezonde voeding net zo gemakkelijk maken als ongezonde snacks. Hier zijn enkele manieren om gezonde voeding eenvoudig te maken:

Plan je maaltijden vooruit: Maak een weekplanning van wat je wilt eten en zorg ervoor dat je alle ingrediënten in huis hebt. Zo hoef je niet last minute te bedenken wat je gaat eten en grijp je niet snel naar ongezonde opties.

Kook in bulk: Maak grote porties van gezonde maaltijden en vries ze in. Zo heb je altijd een gezonde optie bij de hand wanneer je weinig tijd hebt om te koken.

Maak gebruik van gezonde bezorgopties: Er zijn tegenwoordig veel bezorgopties voor gezonde maaltijden. Maak gebruik van deze diensten als je weinig tijd hebt om te koken.

Houd gezonde snacks bij de hand: Zorg ervoor dat je gezonde snacks bij de hand hebt, zoals fruit, noten of groenten. Zo kun je gemakkelijk een gezonde snack pakken wanneer je honger hebt.

Door gezonde voeding eenvoudig te maken, kun je gemakkelijker kiezen voor gezonde opties en jezelf op weg helpen naar een gezonde leefstijl. Er zijn echt talloze gezondere opties dan in de pauze een broodje kroket halen. Het gaat om plannen en keuzes maken. 

Tip 3: Train volgens een programma

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je blijft sporten, is door een goed geschreven trainingsprogramma te volgen. Dit programma moet gericht zijn op jouw doelen en fitnessniveau. Door een programma te volgen, weet je precies welke oefeningen je moet doen, hoeveel sets en herhalingen je moet doen, en hoe vaak je moet trainen. Dit helpt je om je trainingen leuk en uitdagend te houden, terwijl je ook vooruitgang blijft boeken.

Als je niet weet hoe je een trainingsprogramma moet opstellen, overweeg dan om hulp te vragen aan een personal trainer. Een personal trainer kan je helpen bij het opstellen van een programma dat is afgestemd op jouw doelen en niveau. Als je eenmaal een goed programma hebt, is het belangrijk om je eraan te houden en het regelmatig bij te werken om jezelf uit te blijven dagen. Zo blijf je gemotiveerd en zie je ook resultaten.

Je wilt zoveel mogelijk 'keuzestress' elimineren in de week. Je wilt dit al hebben gemaakt zodat je het op dat moment gewoonweg kunt uitvoeren.

Tip 4: Ontspanning

Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. De boog mag zeker gespannen zijn, zonder inspanning geen ontspanning. Veel ondernemers blijven vooral doorgaan. Net zoals trainingen en eten wil je ontspanning inplannen. Op deze manier hou je je aan je agenda en plan je dit niet in als het te laat is. Anders kan dit leiden tot stress, (over)vermoeidheid en uiteindelijk zelfs burn-out klachten.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om voldoende rust en ontspanning in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld door dagelijks een korte pauze te nemen om te mediteren of een wandeling te maken in de natuur. Ook is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen, minimaal 7 tot 8 uur per nacht.

Het is verleidelijk om de tijd die je normaal gesproken aan sporten zou besteden te gebruiken om te werken, maar dit kan juist averechts werken. Door regelmatig te ontspannen en voldoende rust te nemen, zul je merken dat je productiever en energieker bent gedurende de dag.

Een ander aspect van ontspanning is het verminderen van stress. Stress kan leiden tot een verhoogd cortisolniveau, wat weer kan leiden tot een verhoogd risico op ziektes en een verminderde werking van het immuunsysteem. Door regelmatig te ontspannen en stress te verminderen, kun je deze negatieve effecten voorkomen.

Het belangrijkste is dat je leert grenzen aan te geven en het nut van ontspanning in gaat zien. Nogmaals de boog mag echt gespannen zijn, maar je wilt deze spanning functioneel inzetten en tijdig aan de bel trekken waar nodig. 

Tip 5: Betrek anderen bij je gezonde leefstijl

Dit klinkt misschien flauw maar je omgeving is essentieel voor het behalen van resultaat. Als jouw mede-ondernemers of werkplek is ingericht op het behalen van jouw doelen, gaan dingen veel makkelijker. Het kan namelijk lastig zijn om gezonde keuzes te blijven maken als je omringd bent door mensen die dit niet doen. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:

Het thuisfront: Heb je een partner? Vertel je doelen en maak hier samen een project van. Afvallen of gezonder leven doe je namelijk niet alleen. Je wilt hierin ook commitment van je partner. Geen partner, maar wel vrienden die dichtbij je staan? Nodig ze uit om samen gezonde maaltijden te koken en van elkaar te leren. Dit kan niet alleen gezellig zijn, maar ook een goede motivatie om gezonde ingrediënten te kiezen en nieuwe recepten uit te proberen.

Sport samen: Zoek een sportmaatje om samen te gaan sporten. Dit kan bijvoorbeeld een vriend(in) zijn, maar ook een personal trainer. Door samen te sporten, kun je elkaar motiveren en elkaar helpen bij het behalen van doelen.

Deel je doelen: Vertel anderen over je doelen en laat ze weten waarom deze belangrijk voor je zijn. Door dit te delen, krijg je steun van anderen en kan het makkelijker zijn om vol te houden.

Organiseer gezonde activiteiten: Organiseer gezonde activiteiten met vrienden, familie of met werk, zoals een wandeling in de natuur, samen padellen of groepstraining. Op deze manier kun je samen plezier hebben en tegelijkertijd werken aan een gezonde leefstijl.

Door anderen te betrekken bij je gezonde leefstijl, kun je meer steun en motivatie krijgen. Het kan ook leuk zijn om samen nieuwe gezonde gewoontes te ontwikkelen en elkaar te helpen bij het behalen van doelen.

Over Ongekend Gezond: hoe wij je kunnen helpen

Bij Ongekend Gezond begrijpen we dat het lastig kan zijn om gezonde keuzes te maken in een druk bestaan. Daarom bieden wij persoonlijke begeleiding op maat aan, zodat jij weer krachtig, energiek en fit kunt voelen. Onze experts hebben veel kennis en ervaring op het gebied van gezondheid en weten wat bij jou past en wat je nodig hebt.

Wij stemmen onze aanpak af op jouw specifieke situatie en doelen. Zo bouw je aan een krachtig lichaam met een gezonde conditie, vergroot je je zelfvertrouwen en werk je aan een balans die bij jou past. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of gewoon een gezonde levensstijl wilt creëren, wij kunnen je helpen.

Conclusie: blijf gezond en fit met onze tips

Een druk bestaan hoeft geen excuus te zijn om ongezond te leven. Door het makkelijk maken van gezonde voeding, het volgen van een goed geschreven trainingsprogramma, voldoende rust en ontspanning te nemen en anderen te betrekken bij je gezonde leefstijl, kun je een gezonde en fitte levensstijl behouden. Het geeft je op de lange termijn zelfs meer rust dan onrust. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en dat je bij Ongekend Gezond altijd terecht kunt voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Start vandaag nog met het maken van gezonde keuzes en voel je krachtig, energiek en fit! 

Ben je stiekem benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek dan een kennismakingsgesprek in. Geheel vrijblijvend. 

Over de schrijver
Hoi mijn naam is Anthony! Je bent er misschien wel achter dat alleen minder eten en meer bewegen niet (altijd) werkt. Factoren zoals slaap, ademhaling, stressmanagement en nog veel meer hebben namelijk een enorme impact op je gezondheid en daarmee ook je resultaat. Of je enkel komt voor gewichtsverlies of dat je gewoonweg fitter wilt zijn, mijn missie is om jou krachtig te laten voelen, rust in je hoofd te laten ervaren en boordevol energie in je lijf om te kunnen floreren. En ik schrijf hier dan ook graag over.