artikel sets

Wat zijn sets?

Een set in fitness verwijst naar een reeks herhalingen van dezelfde oefening zonder pauze. Bijvoorbeeld, als je 10 squats achter elkaar doet en dan rust neemt, heb je één set voltooid. Sets zijn een essentieel onderdeel van je training, omdat ze de basis vormen van hoe je je oefeningen structureert en hoe je spieren uitdaagt.

Hoe bepaal je het aantal sets?

Het bepalen van het ideale aantal sets hangt af van verschillende factoren, zoals je fitnessniveau, doelen en het trainingsprogramma dat je volgt. Beginners kunnen meestal beginnen met 2-3 sets per oefening, terwijl meer ervaren sporters vaak 3-5 sets kiezen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen voldoende volume om spiergroei te stimuleren en niet te veel volume om overbelasting te voorkomen.

Het aantal sets is ook afhankelijk van het doel van je training. Als het doel is kracht dan heb je meer sets nodig omdat de herhalingen die je doet minder zijn. Dus zal je eerder tussen de 3-10 sets maken. Is je doel spiermassa aanmaken (hypertrofie) dan zal je eerder tussen de 3-5 sets komen.

Voorbeeld:

Stel je wilt je biceps trainen met bicep curls. Als je besluit om 3 sets van 12 herhalingen te doen, betekent dit dat je 12 bicep curls achter elkaar doet, dan rust neemt en dit nog twee keer herhaalt. Dit helpt om je biceps effectief te belasten en te stimuleren voor groei.