artikel wat is een herhaling

Wat is een herhaling?

In de context van fitness verwijst een herhaling simpelweg naar één volledige uitvoering van een oefening. In het Engels wordt het ook wel 'rep' van 'repetition' genoemd. Als je bijvoorbeeld een push-up doet en terugkeert naar de beginpositie, heb je één herhaling voltooid. Herhalingen vormen de bouwstenen van je training en bepalen hoe je spieren reageren op de inspanning.

Het begrijpen van de juiste manier om herhalingen te gebruiken is essentieel voor een effectieve training. Meestal worden herhalingen gegroepeerd in sets, waarbij je meerdere herhalingen achter elkaar uitvoert met korte rustpauzes ertussen. Het aantal herhalingen dat je kiest, hangt af van je doelen en het soort oefening. Voor spierkracht wordt vaak een lager aantal herhalingen (4-6) aanbevolen, terwijl voor spieruithoudingsvermogen een hoger aantal herhalingen (20+) effectiever kan zijn.

Voorbeeld:

Als je besluit om 4 sets van 8 herhalingen te doen voor squats, betekent dit dat je 8 squats uitvoert in elke set, met rust tussen elke set door. Deze structuur helpt om je benen op de juiste manier te belasten en te stimuleren voor optimale resultaten.