Wat is trainingsintensiteit?

Trainingsintensiteit is een essentieel concept in de wereld van fitness, vooral in bodybuildingtraining of powerliften. Het verwijst naar de mate van inspanning die je levert tijdens je trainingen. Er bestaan twee soorten intensiteit: absolute en relatieve.

1. Absolute Trainingsintensiteit (Belasting)

Absolute intensiteit, ook wel bekend als belasting of load, draait om het gewicht dat je gebruikt tijdens oefeningen. Dit gewicht wordt vaak uitgedrukt als een percentage van je one-rep max (1RM), het maximale gewicht waarmee je één herhaling kunt doen. De belasting varieert afhankelijk van je fitnessniveau en trainingsdoelen. Zwaardere gewichten stimuleren krachtontwikkeling, terwijl lichtere gewichten de nadruk leggen op krachtuithoudingsvermogen.

2. Relatieve Trainingsintensiteit (Inspanning of Intensity of Effort)

De relatieve intensiteit draait niet om het gewicht, maar om de mate van inspanning die je levert tijdens een set. Het gaat om hoe dicht je bij spierfalen traint. Het trainen tot spierfalen, waarbij je geen volledige herhaling meer kunt uitvoeren, brengt veel vermoeidheid met zich mee en kan het herstel belemmeren. Een meer gebalanceerde aanpak, waarbij je enkele herhalingen 'in de tank' houdt (1-3 RIR), zorgt voor effectieve groeiprikkels zonder overmatige vermoeidheid.

Het begrijpen van beide soorten trainingsintensiteit helpt je bij het optimaliseren van je fitnessroutine. Het kiezen van het juiste gewicht en het bepalen van de juiste inspanningsniveaus zijn cruciaal om je spiergroei en krachtsontwikkeling te maximaliseren. Ongeacht of je met lichte of zware gewichten traint, is het creëren van de juiste inspanning de sleutel tot succes in je fitnessreis.

trainingsintensiteit-grafiek-

Je bereikt de beste Stimulus:Fatigue Ratio (SFR) door ongeveer twee herhalingen van spierfalen te trainen (2 RIR). (Bron: Mike Israetel / Renaissance Periodization)