artikel-spieruithoudingsvermogen-kennisbank

Wat is spieruithoudingsvermogen?

Spieruithoudingsvermogen verwijst naar de capaciteit van een spiergroep om gedurende langere tijd regelmatig onder belasting samentrekken (isotone, isokinetische of excentrische contracties) of om een contractie gedurende een langere periode vast te houden (isometrische contractie).

Hoe Werkt Het?

Het spieruithoudingsvermogen wordt vergroot door herhaaldelijk en langdurig te oefenen met een lichte belasting. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten in het weefsel en bevordert een betere toevoer van energie. Dit resulteert in een efficiënter transport van bloed en zuurstof, en een verbeterde opslag van voedingsstoffen in de spieren. Het eindresultaat is verhoogde energie en het vermogen om prestaties langer vol te houden met minder vermoeidheid. Een ander aspect dat bijdraagt aan verbeterd spieruithoudingsvermogen is het type spiervezels. Volgens de krachttraining literatuur is er een hypothese dat een hoger percentage type 1-vezels in een spier kan leiden tot betere uithoudingsprestaties dan in een spier met een lager percentage type 1-vezels.

Hoe train je spieruithoudingsvermogen?

Tijdens fitnessoefeningen kun je het spieruithoudingsvermogen verbeteren door 15 of meer herhalingen uit te voeren, met een rustperiode van 1 minuut of minder tussen elke set. Wanneer je minder dan 15 herhalingen uitvoert, zal vooral de spierkracht toenemen. Het doel is om je spieren te conditioneren om langdurig en efficiënt te werken, waardoor je prestaties kunt maximaliseren en vermoeidheid kunt verminderen.