wat-is-power-lifting-artikel

Wat is powerliften?

Powerliften is een krachtsport die zich richt op drie bewegingen: de Squat, de Bench press en de Deadlift. De sport draait om het tillen van maximaal gewicht met de juiste techniek. Het is een sport waarin zelfverbetering centraal staat, waarbij je op wedstrijden tegen anderen strijdt, maar in de sportschool vooral tegen jezelf.

Powerlifters voeren ook andere oefeningen uit zoals de Good Morning en de Dumbbell Bench Press. De rusttijd tussen de sets van een powerlifter kan aanzienlijk langer zijn dan die van een reguliere krachtsporter. Over het algemeen geldt dat de rust duurt totdat de powerlifter volledig hersteld is voor de volgende set. Dit kan zelfs tussen de 5 en 7 minuten zijn per herhaling. Bij powerlifttraining wordt er niet op de klok gelet.

Sommige powerlifters voegen cardio toe aan hun krachttraining om de bloedcirculatie te verbeteren en het herstel voor de volgende training te bevorderen.

Powerlifting draait voor ongeveer 70% om kracht en 30% om techniek. Dit verschilt van gewichtheffen, waarbij techniek en snelheid ongeveer 70% van de prestatie bepalen en kracht voor slechts 30% meetelt.