Seizoensgroenten
Het consumeren van seizoensgroenten is één van de beste manieren om gezond te blijven. Seizoensgroenten zijn vaak verser, smaakvoller en voordeliger dan het hele jaar door verkrijgbare groenten. In deze blog wordt er besproken wat seizoensgroenten zijn, de voordelen van seizoensgroenten en welke groenten wanneer vers uit de grond komen.
Wat zijn seizoensgroente?
Seizoensgroenten zijn producten die lokaal van nature in een bepaald seizoen groeien. Zo groeien bijvoorbeeld pompoenen dus in de herfst, spruitjes in de winter en komkommers in de zomer. Maar je hebt ook groenten die het hele jaar door groeien, zoals uien en rode bieten. Ligt er een stuk groente in de schappen dat niet in het seizoen is? Dan is de kans groot dat het product is geïmporteerd of in verwarmde kassen is geteeld. Beide processen hebben een grote impact op het milieu door de uitstoot van transport en de verwarming van kassen.
Voordelen
Door seizoensgroenten te eten, kun je genieten van tal van voordelen die deze groenten met zich meebrengen!
- Groente van het seizoen is meestal het meest vers en dus nog vol met smaak!
- Groente van het seizoen bevat meestal meer voedingsstoffen, omdat het zo kort mogelijk geleden is geoogst.
- Het is goedkoper dan groente die niet in het seizoen is.
- Het is beter voor het milieu. Seizoensgroenten zijn meestal lokaal geteeld, waardoor er minder energie wordt verspild bij het transport.
- Het helpt lokale boeren en ondersteunt de lokale economie. Daarom halen wij onze groente en fruit bij BoereGoed!
Kalender seizoensgroente
Hoe weet je nou welke groenten op dit moment in het seizoen zijn? Hieronder is een lijst met voorbeelden van groenten, die in de verschillende seizoenen verkrijgbaar zijn, weergeven.
Lente:
- Andijvie
- Asperges
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Broccoli
- Chinese kool
- Komkommer
- Koolrabi
- Lente ui
- Paksoi
- Peulen/ sperziebonen en snijbonen
- Postelein
- Prei
- Raapstelen
- Rabarber
- Radijs
- Rode bieten
- Spinazie
- Spitskool
- Wortelen
Zomer:
- Andijvie
- Artisjok
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Bosui
- Broccoli
- Chinese kool
- Courgette
- Erwtjes (vers)
- Knolselderij
- Komkommer
- Paprika
- Paksoi
- Peultjes
- Prei
- Raapjes
- Rabarber
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Savooie/groene kool
- Sla (verschillende soorten)
- Sperziebonen
- Spinazie
- Spitskool
- Suikermaïs
- Tomaten (verschillende soorten)
- Tuinboon
- Ui
- Venkel
- Wortelen
- Witte kool
Herfst:
- Aardpeer
- Andijvie
- Artisjok
- Aubergine
- Biet
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Boerenkool
- Broccoli
- Chinese kool
- Courgette
- Knolselderij
- Koolraap
- Paddenstoelen
- Paprika
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Radijs
- Raapjes
- Raapstelen
- Rabarber
- Rode biet
- Rode kool
- Savooie kool/groene kool
- Schorseneren
- Spitskool
- Spruitjes
- Venkel
- Winterpeen
- Witlof
- Witte kool
Winter:
- Aardpeer
- Boerenkool
- Knolselderij
- Koolraap
- Paddenstoelen
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Radijs
- Rode kool
- Rode bieten
- Schorseneer
- Spruitjes
- Ui
- Witlof
- Winterpeen
Als je seizoensgroenten eet, kun je genieten van verser voedsel, meer voedingsstoffen en betere smaak. Bovendien kun je ook profiteren van de voordelen bij het inkopen van producten uit het seizoen. Door seizoensgroenten te kopen, steun je ook de lokale boeren en kun je de milieubelasting beperken door de transportkosten te verminderen. Kortom, eet seizoensgroente voor een gezondere en duurzamere levensstijl!