Natuurlijk wil iedere ondernemer het beste uit zichzelf halen. Maar dat kan soms lastig zijn, zeker als je te maken hebt met vermoeidheid, concentratieproblemen of gezondheidsklachten. Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar lijkt niets echt te helpen. Herkenbaar? Dan is het tijd om de balans op te maken van je vitamine- en mineralenniveaus. Want een disbalans kan zorgen voor allerlei klachten en belemmeringen. In deze blog gaan we dieper in op de EMB-test en wat deze test voor jou als ondernemer kan betekenen. Zo kun je ontdekken hoe je meer energie, focus en gezondheid kunt krijgen, om zo met passie en power te kunnen blijven ondernemen.
Wat zijn EMB-bloedtesten?
EMB-bloedtesten zijn een innovatieve manier om inzicht te krijgen in de status van jouw vitamines, mineralen, hormonen, en andere factoren die van invloed zijn op jouw gezondheid. Deze testen zijn ontwikkeld door de organisatie Energetisch Morfologische Bloedtest (EMB), die zich bezighoudt met het ontwikkelen en toepassen van diagnostische testen en therapieën op het gebied van natuurgeneeskunde.
De EMB-bloedtest is een uitgebreide bloedanalyse die inzicht geeft in meer dan 40 verschillende parameters. Dit geeft een gedetailleerd beeld van jouw gezondheid en welzijn. Je kan dus inzicht krijgen in welke vitamines (die bijdragen aan energie en focus zoals b12, magnesium en vitamine D) laag zijn. Met deze informatie krijg je vervolgens een praktische interventie wat je zou moeten doen om dit te verbeteren.
Hoe werkt de EMB-bloedtest?
Allereerst wordt er via een vingerprik bloed afgenomen. Dit doen we op locatie of je kan dit thuis doen. Vervolgens wordt het bloedmonster naar het laboratorium in Utrecht gestuurd waar het wordt geanalyseerd. Het laboratorium onderzoekt het bloedmonster op meer dan 100 parameters, waaronder vitamines, mineralen, vetzuren, pathogenen en verschillende toxines.
Wanneer de uitslag er is, zal er een afspraak plaatsvinden om deze te bespreken en wordt er vervolgens een persoonlijk adviesplan opgesteld. Dit plan is specifiek gericht op het verbeteren van jouw gezondheid en omvat aanbevelingen voor voeding, levensstijl en eventuele supplementen die nodig zijn om eventuele onevenwichtigheden te corrigeren. Het is belangrijk op te merken dat de EMB-bloedtest geen diagnose stelt, maar eerder inzicht geeft in jouw eventuele tekorten.
Het belang van een goede vitamines en mineralen balans
Een goede vitamines en mineralen balans is van cruciaal belang voor een goede gezondheid en een optimaal functioneren van het lichaam. Vitamines en mineralen zijn essentieel voor een goede werking van het immuunsysteem, het metabolisme en het zenuwstelsel. Ook spelen ze een belangrijke rol bij de energieproductie en het herstel van het lichaam na inspanning.
Echter, het vinden van de juiste balans kan soms een uitdaging zijn. Door onze moderne levensstijl, waarin we veel stress ervaren, ongezond eten en soms tekorten hebben in bepaalde voedingsstoffen, kan het lastig zijn om te weten of we wel voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Een bloedonderzoek kan dan uitkomst bieden.
Vitaminen en mineralen die we vaak in een tekort tegenkomen:
- Vitamine D: Vitamine D is essentieel voor een gezond immuunsysteem, sterke botten en spieren. Studies tonen aan dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine D, vooral in de winter. In een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam werd gevonden dat 38% van de Nederlanders een tekort heeft aan vitamine D. Een andere studie uitgevoerd door het Amerikaanse National Center for Health Statistics laat zien dat bijna 50% van de Amerikanen onvoldoende vitamine D-niveaus hebben.
- Magnesium: Magnesium is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam en is essentieel voor de gezondheid van het hart, de botten en de hersenen. Toch hebben veel mensen een tekort aan magnesium. Uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition bleek dat slechts 32% van de Amerikanen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnenkrijgt. En deze standaard is naar onze mening al vrij laag!
- Vitamine B12: Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het onderhoud van het zenuwstelsel. Het lichaam kan deze vitamine niet zelf produceren en is daarom afhankelijk van voeding. Vegetariërs en veganisten zijn vooral kwetsbaar voor een tekort aan vitamine B12. Maar wist je dat bij langdurige stress ook een B12 tekort kan opspelen? Dat heeft te maken met een verminderde maagzuurproductie, waardoor B12 slecht opgenomen kan worden. In de praktijk zien we daarom ook bij vleeseters soms een B12 tekort!
Alle voordelen op een rij:
- Inzicht in vitaminen- en mineralentekorten die kunnen leiden tot vermoeidheid, stress en een verminderde productiviteit.
- Aanbevelingen voor dieet- en supplement veranderingen om tekorten aan te vullen en de energie en focus te verhogen.
- Identificatie van mogelijke voedselintoleranties die de spijsvertering en energieniveaus kunnen beïnvloeden.
- Monitoring van de algehele gezondheid en preventie van chronische ziekten op lange termijn door middel van vroege detectie en behandeling van tekorten.
Conclusie:
De EMB-test is een interessante tool voor ondernemers om te achterhalen hoe ze hun lichaam beter kunnen ondersteunen. De test geeft inzicht in jouw vitaminen en mineralen waarden en op basis daarvan kunnen gerichte acties ondernomen worden om de algehele gezondheid en energie te verbeteren.
Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl en voldoende voedingsstoffen de basis vormen voor je gezondheid. Deze test laat zien waar je een verbetering kan maken. Zie het als een APK die je jaarlijks kan doen om te kijken wat er ontbreekt of vervangen moet worden.
Neem contact op met mij als je geïnteresseerd bent om een EMB bloedtest te laten doen en te investeren in je gezondheid.
References:
- Pietrzyk Ł, Torres A, Maciejewska D, et al. Vitamin D status and antioxidant defense parameters in elderly patients with hypertension. Nutrients. 2018;10(11):1657.
- Mazariegos-Ramos E, Guerrero-Romero F, Rodríguez-Morán M. Low serum magnesium levels and foot ulcers in subjects with type 2 diabetes. Arch Med Res. 2004;35(3):257-262.