Zou je dagelijks vitamines moeten nemen? Zo ja, welke?
Even een disclaimer. Je moet natuurlijk helemaal niks. En als je dit niet neemt, zul je ook geen pijnlijke dood ervaren.
We kijken vanuit het oogpunt van wat het lichaam nodig zou hebben om beter te functioneren en meer energie te krijgen. Indien je het gevoel hebt dat jouw lichaam dit wel kan gebruiken, raden wij deze extra's aan. We leggen je in deze blog uit waarom.
Een extra disclaimer. Voeding en de zon komen eerst. Kom je nooit buiten? Ga elke dag een half uur wandelen. Bestaat jouw voeding uit tosti's en Oreo? Stop met het structureel eten van rotzooi en afvalstoffen, en begin met jezelf te voeden. Alles wat je tot je neemt wordt gebruikt om jouw lichaam te repareren en te vernieuwen. Lees direct deze blog over vulling en voeding.
We vinden het belangrijk om data inzichtelijk te maken en te houden. Tijdens onze trajecten maken we gebruik van bloedtesten om het resultaat te meten van onze adviezen en inspanningen. Als we iets adviseren is dit voornamelijk op basis van bloedtesten. We adviseren je dit dan ook om zelf te doen. Aan de voorkant heb je een duurdere investering in je gezondheid, maar je weet hierna wel wat dus werkt en niet werkt.
Zijn dus de voorwaarden goed en wil je meer energie en een verbeterde gezondheid ervaren? Let's go.
Stijf boven aan: magnesium
Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor veel functies in je lichaam, zoals het maken van eiwitten, het metaboliseren van koolhydraten en het omzetten van voedsel in energie.
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam. Het helpt de zenuw- en spierfunctie te reguleren, ondersteunt een gezond immuunsysteem, houdt het hartritme stabiel en handhaaft de botdichtheid. Magnesium helpt ook om de bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik te houden.
Een magnesiumtekort kan leiden tot vermoeidheid, slecht slapen en spierkrampen; naar schatting krijgt ongeveer de helft van alle Nederlanders niet genoeg magnesium binnen via alleen hun voeding.
De ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) in Nederland ligt tussen de 300 en 350 mg en is voldoende als iemand gezond is. Echter ervaren we meer prikkels elke dag dan 100 jaar geleden in een heel jaar. Voor al deze prikkels is magnesium nodig om te kunnen verwerken. Meer dan de helft van de mensen heeft darmklachten waardoor we voeding minder opnemen en kunnen moeilijker ontspannen. Met deze reden adviseren wij minimaal een dubbele dosering verspreid over de dag in diverse vormen, zoals:
- ochtend + middag: magnesium malaat / citraat
- avond: magnesium tauraat / L-theoraat / bisglycinaat
- 1 of 2 keer per week: magnesium (voeten)bad met badzout (Epsom zout)
Wanneer heb je een tekort:
- Vermoeidheid
- Spierkrampen
- Algehele lusteloosheid
- Minder gezond hart, bloedvaten en botweefsel
- Verder kunnen er bij lage bloedwaarden van magnesium vaker bepaalde hartritmestoornissen voorkomen.
Wil je het helemaal accuraat weten, doe dan een EMB-test of een RBC test.
Wanneer heb je meer nodig:
- Periodes van aanhoudende stress (verhoogt de verbranding van magnesium en zorgt voor verslechterde opname darmen)
- Onvoldoende inname van magnesium met het eten (de bodem geeft ook steeds minder magnesium door uitputting van de grond)
- Onvoldoende opname door de darmen als gevolg van een chronisch darmprobleem
- Verhoogde behoefte door zwangerschap of borstvoeding of inspanning (sporten).
Kabeljauwlever olie of een visolie met vitamine E
Kabeljauwlever olie is een rijke bron van essentiële vitaminen, mineralen en vetzuren. Het bevat ook wat vitamine A en D.
Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine dat belangrijk is voor groei, ontwikkeling en onze stofwisseling. Het helpt het lichaam om een gezonde huid, botten, tanden en ogen te behouden. Vitamine D zorgt voor calcium opname, wat helpt om je botten sterk te houden.
Kabeljouwlever olie bevat omega-3-vetzuren (EPA en DHA). Dit zijn vetten die voorkomen in koudwater vissen zoals zalm, makreel en tonijn, evenals sommige soorten algen. Omega-3 vetzuren verbeteren de doorbloeding en verminderen ontstekingen door het hele lichaam. Ze kunnen ook hartaandoeningen helpen voorkomen door de bloeddruk en triglyceridenspiegels te verlagen, terwijl ze het HDL cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Let wel op: omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie zijn erg gevoelig voor oxidatie. Dit betekent dat zij snel aangetast worden door contact met zuurstof. Voorbeelden van oxidatie processen zijn roesten en verbrandingsreacties. Door contact met zuurstof worden de omega-3 vetzuren aangetast en worden ze ranzig. Geoxideerde visolie herken je aan de vieze 'vislucht' en de 'visboeren'.
Een goede visolie ruikt niet sterk en ga je dus niet van boeren. Kies een product waar antioxidanten aan zijn toegevoegd zoals Vitamine E (D-alfa-tocoferol) of polyfenol. Investeer liever wat meer geld in een goed product. Oxidatie kan namelijk schade aan je gezondheid aanrichten.
De reden dat we Rosita Liver Cod Oil aanraden is omdat deze gefermenteerd is wat het oxidatie proces teniet doet. Een bijkomend voordeel is dat deze rijk zijn aan vitamine A & D. Deze vitamine heeft menig mens tekort. Vitamine A is essentieel voor de aanmaak van energie.
Deze adviseren wij
Wanneer heb je een tekort?:
- Minder scherp zicht
- Weinig energie
- Acne of droge huid
- Ontstekingsgerelateerde klachten
- Zwakkere spieren
- Moeite met concentreren
- Sneller dingen vergeten
- Stemmingswisselingen
Wanneer heb je meer nodig:
- Als je minder dan 2 keer per week vette vis eet. (meer visolie is beter merken wij in de praktijk)
- Bij veel 'vage' klachten en ontstekingsgerelateerde klachten (alle aandoeningen die te maken hebben met laaggradige ontstekingen)
- Weinig energie. Omega-3 vetzuren zorgen voor energie aanmaak!
- Zwangere vrouwen en jonge kinderen
Wil je het helemaal accuraat weten, doe dan een EMB-test of een omega-3 test.
Vitamine D + K2
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine dat van nature door mensen wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Het kan ook worden verkregen uit voedingsbronnen zoals vis, eieren, grasgevoerd rundervlees en verrijkte zuivelproducten.
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het sterk en gezond houden van onze botten. Het helpt het lichaam ook om het calcium- en fosforgehalte op peil te houden en bevordert de botmineralisatie. Verhoogde niveaus van vitamine D kunnen het risico op osteoporose verminderen, terwijl lage niveaus van vitamine D het risico op het ontwikkelen van osteoporose kunnen verhogen.
Vitamine K2 is een soort in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor de bloedstolling en helpt verkalking van zacht weefsel zoals bloedvaten en hartkleppen te voorkomen.
Belangrijk: niet-omgezette vitamine D brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.
Neem daarom altijd vitamine D3 met vitamine K2. Dit zorgt ervoor dat het calcium dat door de vitamine D wordt getransporteerd door de botten wordt opgenomen waar het nodig is, in plaats van zich op te hopen in je bloedvaten.
Maar wist je dat magnesium en vitamine D ook een belangrijke relatie hebben? Om vitamine D op te nemen heeft het lichaam namelijk magnesium nodig. Bij te hoge vitamine D waarden zal magnesium dit proberen te balanceren. Bij een te laag vitamine D gehalte helpt magnesium om opgeslagen vitamine D uit je lichaam om te zetten in de actieve vorm. Suppleer jij dus braaf in de wintermaanden elke dag vitamine D, maar vergeet je hierbij magnesium? Dan heb je dus kans op nog lagere magnesiumwaarden!
Deze adviseren wij
Wanneer heb je een tekort?:
- Vermoeidheid of tekort aan energie
- Zwakkere botten
- Bloedend tandvlees
- Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten
- Lusteloosheid
- Angstaanvallen
- Wanneer heb je meer nodig?:
- Veganisten en vegetariërs
- Mensen die overdag weinig buiten komen of bedekkende kleding dragen
- Mensen met een donkere huidskleur
- Ouderen
- Zwangere vrouwen
- Mensen die ongezond eten en/of veel alcohol drinken
- Mensen die een vetarm/vetvrij dieet volgen
Wil je het helemaal accuraat weten, doe dan een EMB-test of een vitamine D-test.
Vitamine C
Vitamine C is een van de belangrijkste vitamines voor je lichaam. Het wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en het is een antioxidant dat je cellen helpt beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen die ons lichaam binnendringen door bijvoorbeeld rook, alcoholgebruik, luchtvervuiling en cosmetica.
Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die helpt om je immuunsysteem sterk te houden. Daarnaast is het een belangrijk ingrediënt in de aanmaak van collageen, een eiwit dat structuur geeft aan botten, kraakbeen, huid en bloedvaten.
Vitamine C komt voor in veel fruit en groenten, maar vooral in citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits. Andere goede bronnen van vitamine C zijn bloemkool, broccoli, paprika en aardbeien.
Deze adviseren wij!
Wanneer heb je een tekort?:
- Verminderde weerstand
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
- Gewrichtsklachten
- Slechte wondgenezing
- Probleem met opbouw van bindweefsel
Wanneer heb je meer nodig?:
- Als je met regelmaat alcohol drinkt
- Wanneer je rookt (vitamine C wordt namelijk onttrokken door het roken)
- Als je veel sport
- Bij een lage weerstand en/of energieniveau dat ondersteuning nodig heeft
- Een eenzijdig eetpatroon
- Chronische stress (bij stress verbruikt het lichaam meer vitamine C en magnesium)
Deze blog geeft inzicht in de 'basis' supplementen die iemand nodig heeft als aanvulling op zijn of haar gezonde leefstijl. Het gaat uiteindelijk altijd om jouw persoonlijke situatie en binnen ons team zien we dat er geen 'one size fits all' bestaat.
Ben jij benieuwd naar hoe jouw lichaam er voor staat of ervaar je een van bovenstaande klachten? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan voor een EMB-test.