Foto personal training pagina 3

Wat is een splittraining?

Een splittraining is een trainingsmethode waarbij je je spiergroepen verdeelt over verschillende trainingsdagen. Er zijn talloze mogelijkheden voor het opzetten van een splittraining, waarvan het "push, pull, legs"-schema een van de meest bekende is. Met deze aanpak train je gedurende drie dagen de spieren die je duwt, trekt en je benen. 

Vaak wordt dit schema twee keer per week herhaald, waardoor elke spiergroep twee keer aan bod komt. Het doel van een splittraining is om je trainingen te optimaliseren en je volume effectief te verdelen, zodat je niet overtraind raakt. Met een goed opgestelde splittraining heb je een gestructureerd plan wanneer je de fitness binnenstapt, waardoor je je progressie gemakkelijker kunt bijhouden. Het toepassen van een splittraining is vooral effectief als je vier of meer dagen per week traint, hoewel het ook mogelijk is om met twee dagen te beginnen, zij het met minder intensiteit en frequentie.

Waarom kiezen voor een splittraining?

Een splittraining biedt meerdere voordelen. Het stelt je in staat om specifieke spiergroepen gerichter te trainen en voldoende hersteltijd te geven tussen de trainingen door. Dit vermindert het risico op overbelasting en blessures. Daarnaast kun je met een splittraining je trainingsvolume beter verdelen, wat kan leiden tot meer progressie. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een splittraining meer geschikt is voor gevorderde sporters die regelmatig trainen en hun spieren voldoende rust kunnen geven. Als je net begint met trainen, kan een full-body aanpak of een andere trainingsmethode geschikter zijn om je basis te leggen.

Ook Ongekende Gezondheid ervaren?