wat-is-functionele-krachttraining-artikel

Wat is functionele krachttraining?

17 augustus 2023

Functionele krachttraining wint de laatste jaren aan populariteit als een trendy term binnen de fitnesswereld, maar de definitie ervan verschilt per persoon. Het kernidee van functionele krachttraining is het focussen op natuurlijke lichaamsbewegingen. Onze dagelijkse activiteiten omvatten onder andere wandelen, joggen, sprinten, tillen, drukken, buigen, springen, draaien, staan en klimmen, en nog veel meer. Veel van deze bewegingen vereisen het gebruik van ons volledige lichaam.

Bij functionele krachttraining draait het niet alleen om het vergroten van de kracht van specifieke spiergroepen, maar om het verbeteren van de samenwerking tussen alle betrokken spieren en het centrale zenuwstelsel tijdens deze bewegingen. Weerstand wordt gebruikt om de kracht van de beweging te vergroten, wat leidt tot verbeterde prestaties in het dagelijks leven.

In functionele training draait het niet alleen om het trainen van specifieke spiergroepen, maar ook om het trainen van de beweging zelf. De hersenen sturen signalen naar het hele lichaam om de volledige beweging uit te voeren, en daarom is het even belangrijk om de beweging te trainen als de afzonderlijke spiergroepen die erbij betrokken zijn.